Pertti Kurikan Nimipäivät – The best of greatest hits

pknThe best of greatest hits on paras kokoelmalevyn nimi ikinä. Etenkin kun levy sisältää orkesterin koko levytetyn tuotannon. Hiiteen turha vaatimattomuus, Pertti Kurikan Nimipäivät on rules!

Pertti Kurikan Nimipäivät esittää tiedostavaa, rehellistä musiikkia. Bändi ja etenkin solisti Kari Aalto on oikeasti ja oikeutetusti vihainen milloin mistäkin. Vähintään yhtä oikeasti ja oikeutetusti kuin ensimmäisen polven punkit. Vihaan ei jumiuduta, tunneskaala vaihtelee nopeasti. Purkauksen jälkeen hymyillään ja halataan. Kovasikajuttu -elokuvan perusteella bändin basisti Sami Helle on yhteiskunnallisesti aktiivinen. Hän toimii, ei pelkästään vihaa ja urputa epäkohdista. Jos minä riitelisin yhtä rajusti työtovereideni kanssa kuin Pertti Kurikan Nimipäivät keskenään elokuvassa, menisivät välit poikki loppuiäksi ja/tai tulisi ruumiita. Ko. elokuva pitäisikin sisällyttää työpaikkojen henkilöstöpalaverien ja muiden kriisikokousten ohjelmaan joka vuosi. Mallisuoritukseksi siitä, että vaikka välillä riitelevät miehet eivätkä asiat, niin homma toimii kuitenkin.

Vaan piruakos tässä yhteiskunnasta ja muista vihollisista, levy soimaan. Aina mun pitää aloittaa levyn, tietenkin. Ei ehkä bändin paras biisi, mutta paras euroviisuehdokas vuosikymmeniin. Koko levy on laadukasta ja rankkaa punkkia. Jokainen biisi on hyvä. Jos joku ei tunne bändiä, niin hänelle voi soittaa levyltä minkä tahansa biisin ja sanoa, että jos tykkäät tästä, niin tykkäät koko levystä. Kallioon, Pyhäpäivä, Mä vihaan maailmaa ja Sä et oo normaali lienevät kaikille tuttuja hittejä, mutta just yhtä hyviä ovat kaikki muutkin kappaleet. Yhtä hyviä tai parempia. Välillä bändi pistää jopa HC-vaihteen silmään, melkein koko b-puoli koostuu minuutin tai alle minuutin ylinopeista kaahauksista.

Bändi laulaa oikeista asioista, elämästä sellaisena kuin elämä heille on. Aitous ja rehellisyys on aina luettu oikean rock’n’rollin hyveisiin, vaikka se usein tai jopa yleensä on jotain ihan muuta. Pertti Kurikan Nimipäivät ei kuitenkaan feikkaa. Musaa ei ole tehty taalankuvat silmissä, vaikka tupakka, viina ja kahvi bändiläisten mielessä pyörivätkin.

Suurin osa kappaleista on bändin omaa käsialaa, jokunen mainio cover on mukaan mahtunut. En tiedä minkä verran varsinaisen bändin muu sisäpiiri vaikuttaa musiikin laatuun. Haluan uskoa, että musiikin tekevät Kurikka, Aalto, Helle ja Välimaa. Tuskin tässä studiomuusikot vääntävät tai ulkopuoliset laulunkirjoittajat. Jos vääntävät, niin kaikki kunnia sitten heille, kun pystyvät tekemään näin ankaraa musiikkia. Ei tällainen kaikilta irtoa.

Ostin The best of greatest hitsin tietysti tupla-lp:nä. Paketti on komea avattavine kansineen, tekstit sisältävine sisäpusseineen (tosin ihan kaikkia sanoituksia en löytänyt…) ja levyetiketeistä tuijottavine rankannäköisine pärstineen. Seiskatuumaisina nämä tietysti kaikkein aidoimman kokemuksen saamiseksi pitäisi kuunnella, mutta hyvin kokoelma toimii tässäkin formaatissa.

Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1980 jaksan olla kiinnostunut Euroviisuista. Lordin voittokin jäi sattuneesta syystä näkemättä. Nyt kun kilpailussa on mukana oikea rokkibändi, niin yritän kestää kaiken sen muun paskan mitä mukana on ja katsoa lähetykset. En tosin usko kykeneväni moiseen suoritukseen. Hype on kova, mutta valitettavasti bändi ei kisoja voita. Punk ei ole kaiken kansan musiikkia eivätkä eurooppalaiset ole riittävän suvaitsevaisia. Etenkään koska kukaan Pertti Kurikan Nimipäivistä ei ymmärtääkseni kuulu mihinkään seksuaalivähemmistöön. Toivottavasti äijät selviävät ruljanssista selväjärkisinä.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s