Rakas Rappio – Irstaita leikkejä

irstaitaleikkejaMika Sundqvist sanoi taannoin, että nuoruuden intoa ei korvaa mikään; vanhuuden intoa kun harvemmin on. Tällä kertaa tuon lauseen todistaa oikeaksi Rakas Rappio -niminen orkesteri levyllään Irstaita leikkejä. Rakas Rappio on punkbändi.

Punk. Olin reaaliaikana liian nuori punkkariksi. Tai punkiksi, kuten oikeaoppinen termi kuului. Aloitin peruskoulun, kun Never mind the bollocks ilmestyi. Tuolloisesta nuoruudestani huolimatta punk ja etenkin kotimainen uusi aalto olivat olennainen osa lapsuuteni soundtrackia. Ehkä juuri siksi tykästyin Irstaisiin leikkeihin kerrasta.

Lapsuudenkokemuksistani huolimatta en ole mikään punk-asiantuntija. Se ei ole minulle ideologia, eikä elämää suurempi genre, johon kaikkea myöhempää musiikkia pitää verrata. Varmaan siksi Rakas Rappio on minulle ihan oikeasti punk. Nuorten miesten vihaista ja ankaraa musiikkia. Levyllä on ihastuttavia popmelodoita, mutta lähtökohta on kuitenkin raaka mättö. Vaikka Irstaita leikkejä olisi periaatteessa voinut ilmestyä 35 vuotta sitten, ei tämä ole museokamaa. Ei hiilipaperikopiota vanhasta, vaan soittajien omista kokemuksista syntynyttä tuoretta tavaraa. Progeiluun tai junnaamisen Rakas Rappio ei syyllisty: Biisejä tusina, levyn pituus 28 minuuttia. Oikee meininki.

Irstailla leikeillä huudetaan kultakultapupupupusta, sarjakuvasankareista, rakkaudesta, Pamela Anderssonista, säätytöstä ja muista unelmanaisista. Ollaan oikeutetun vihaisia soittolistoista ja sorrettujen sivuhahmojen kohtelusta. Rakas Rappio ei monen muun alan orkesterin lailla ole huumoribändi, mutta nauroin silti liki kippurassa Haku päällä -biisin kuultuani. ”Mummolla on haku päällä, mummo tahtoo munaa.” Näin se vaan menee. ”Vaikka ikää on, on virkkuutaidoton.” Ehdoton hittibiisi. Mummot on rules!

Soitto tuskin on tarpeeksi horjuvaa originaalipunkkien hyväksynnän saamiseksi. Irstaita leikkejä on jopa heavymaisen tyrniä mättöä. Ei soundillisesti, ei ei ei, mutta osassa riffejä on selkeästi kuultavissa, että bändin nuoret, ilmeisesti parikymppiset kollit on lapsuudesta asti kyllästetty metallilla. Äidinmaidosta ei nykyisin imetä reijokalliota ja olavivirtaa, vaan jotain ihan muuta. Kitaristi-laulaja Matias Sepän vakuuttava ääntely ansaitsee erityismaininnan, samoin taustalaulujen kunnon mullikuorot. Irstailta leikeiltä henkii rehellinen me olemme me ja vitut muista -asenne.

Hieno levy. Myönnän, että laitoin sen pyörimään melkoisten epäilyjen vallassa. Että taas tätä, taas yksi mitäänsanomaton mukapunkbändi, joka toistaa vanhaa kaavaa kuvitellen olevansa jotenkin erikoinen, kun ”me ollaan punkkareita ja me kirjoitellaan piffiin ja ai että me halveksitaan kaikkea kaupallista”. En tiedä, ehkä Rakkaan Rappion pojjaat ovat just tuollaisia, mutta musa on hyvää. Pyöritin levyä monta kertaa putkeen tullen joka pyöräytyksellä hyvälle mielelle. Kiitos siitä.

On ihan kiva olla keski-ikäinen, elämässään jo aika paljon nähnyt ja kokenut ja sen takia ajoittain kyynisyyteen sortuva väsynyt mies, mutta Irstaita leikkejä kuunnellessa tunnen lievää kateutta näitä reippaita ja energiaa täynnä olevia poikia kohtaan. No, ehkä en kateutta, mutta haikeutta. Tätä levyä kuunnellessa on kuitenkin helppo puolisen tuntia kuvitella olevansa elämä edessään oleva nuori jälleen. Niin, on niitä unelmia ja haaveita keski-ikäiselläkin. Niiden toteuttaminen vain ei ole helppoa.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Rakas Rappio – Irstaita leikkejä

  1. TvB sanoo:

    Rakas rappio on yksi tämän hetken riemastuttavimmista bändeistä. Nuoria jannuja ja hurmaavan anteeksipyytelemätön asenne. Toimii niin levyllä kuin lavallakin. Kannattaa tsekata, kun kohdille osuu.

    Irstaita leikkejä oli mainio debyytti ja kakkoslevy Kliseekaruselli tarjoaa toisen nipun tarttuvia punkralleja (mukana myös vuoden 2014 ramoviisu Mielisairaalaan).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s