RuoTo – Talvenselkä

coverPäivä lyhenee, taas. Hetken on aurinko ja lämmin, kohta on taas metrin verran valkoista paskaa maassa ja kaikkia vituttaa. Tällaisella hellekelillä on hyvä valmistautua tulevaan ja kuunnella levyä, jonka kannessa lasketaan pulkkamäkeä. Eli sain käsiini RuoTo -nimisen orkesterin cd:n Talvenselkä. Hieno nimi niin bändillä kuin levyllä, hieno kansikuva. Pohjoista ulottuvuutta. Bändin kotipaikka Pudasjärvi piti kyllä googlettaa, olen huono maantiedossa.

Pidän musikista, jossa yhdistellään uutta ja vanhaa. Oli se vanha sitten suomalaista vanhaa tai vaikka amerikkalaista. Tai molempia lisättynä paljolla muulla, kuten esim. Faarao Pirttikankaalla. Ruodossa (RuoTossa? RuoDossa?) sekä bändin, että levyn nimi vie ajatukset heti nimenomaan suomalaisuuteen ja menneisyyteen. Ei kai kukaan nykyisestä kalapuikkokansasta tiedä mikä on ruoto, talvenselkäkin lienee outo käsite cityihmiselle. Levyn julkaisija on Talkkuna-music. Sitä ei kukaan enää syö, talkkunaa. Veikko Huovisella on muuten mainio novelli nimeltään Talven selkää taittamassa. Kertoo kauniista missi-ihmisestä, mikäli joku kiinnostuu. Ja miksei kiinnostuisi.

Niin joo, asiaan. Menneisyyttä ja katoavaa kansanperinnettä henkii myös Ruodon musiikki. Levy käynnistyy kiinnostustaherättävästi kauniin kantelemaisella, jopa lievästi bluesahtavalla kitaralla. Sanoituksen ranta, vene, virta ja yö vie mielikuvituksen karuun suomalaseen maisemaan. Tiedä onko tarkoitus, mutta minulle Talvenselkä on alusta asti suomalaista, nostalgista musiikkia. Persoonallista, uskottavaa ja rehellistä kamaa. Kai tätä voisi folkrockiksi kuvailla. Paino ankarasti yhdyssanan jälkimmäisessä osassa perinteiseen folkrokkiin verrattuna. RuoTo on kansanmusiikkia sielunveljetmäiseen tai vaikka CMX:n Auringon kalevalaisimman kaman tapaan. RuoTo ei yritä miellyttää. Laulaja Ossi Oinas-Panuma ei ole radioystävällisen miellyttävä tai perinteiseen tapaan ”hyvä”, enemmän alkukantaisen raju. Raju ja rajoitteinen ja juuri se tekee hänestä niin koskettavan. Jos tämä soisi radiossa, niin laulutyyli ja pelkistetty soitto karkottaisivat kuulijoita. Minua ei. Molemmat natsaavat täysin juuri tähän musiikkiin.

Talvenselän tunnelmat vaihtelevat ankarasta folkindiestä (Vene) rajuihin rockriffeihin (Mullan raskas tuoksu), kauniisiin popmelodioihin (Kannat) tai noiden yhdistelmiin (Kipupiikki), hypnoottisuuteen (Käärmeenkantaja) ja hauraaseen kuulauteen ja usvaisuuteen (nickcavemainen Aaveena, Kumaraan). Muun muassa. Sydänlangassa on jotain virsimäistä, Kaksoishaava tuo laulultaan ja melodialtaan mieleen Riitaojan, joka teki hienon levyn viime vuonna. Levyn päättävä Jäänsaattamisjuhla on silkkaa 70-lukulaista tiedostavaa rockmusiikkia. Halutessaan Ruodosta löytää myös progevivahdetta. RuoTo on keittänyt selkästi omintakeisen maukkaan sopan monenlaisista aineksista. Levylle on saatu myös tunnelmaan sopiva, yksinkertaisen erotteleva soundi. Voisin sanoa, että lämmin. Mutta se ei toisaalta kuvasta musiikista huokuvaa raakuutta.

Upea levy, kuuntelu kuuntelulta upeampi. RuoTo on bändi, jolla on näkemys. Ei kompromisseja, vain rehellistä musiikkia. Tässä maassa tehdään paljon komeaa musiikkia ja sitä tehdään paljon myös ruuhka-Suomen tällä puolen. Periferiassa ei kaikista nykyajan tuomista viestintävälineistä huolimatta tarvitse välittää trendikkäistä hipsterirokkipoliiseista tai pintaliitojengin hyväksynnästä. Jossain huitsin Pudasjärvellä porukka saa vääntää musiikkiaan täydellä sielullaan. Rock’n’roll ei enää pitkään aikaan ollut pelkkä sound of the city, jos on loppujen lopuksi ikinä ollutkaan. Tässä jälleen yksi oiva esimerkki tuosta totuudesta.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s