Pronssinen Pokaali – Sotkamur

sotkamurSotkamur? Jo on levylle nimi rätkäisty. Mikä ihme on Sotkamur? Sen nimisen tuotoksen Pronssinen Pokaali kuitenkin rykäisi nyt, vain vähän reilu vuosi edellisen Vastatuulensoutajat -levynsä jälkeen. Sotkamurin ensimmäisiä biisejä kuunnellessani mietin, että copypastetan edellisestä levystä kirjoittamani jorinan tähän, vaihdan vain biisien nimet. Kukaan ei huomaisi sitä kuitenkaan ja niin samoilla laduilla Sotkamurin alkupuoli Vastatuulensoutajien kanssa jatkaa. Samat vaikutteet, samat kaiut 80-luvulta, samat valtavirran ja vaihtoehdon yhdistelmät. Sama paino, samat lääkkeet. No, tähän ei rasitettu omatuntoni taipunut, eikä loppujen lopuksi ollut tarviskaan. Eroja rupesi levyn edetessä ja kuuntelukertojen myötä löytymään.

Hittipotentiaali on yksi Sotkamurin ero edeltäjäänsä. Vastatuulensoutajilla oli monta kerrasta tajuntaan jäävää iskusävelmää peräkkäin, Sotkamur vaatii enemmän keskittymistä ja jopa yhtä useamman kuuntelun jättäkseen biisinsä päähän. Levyn selkeimmät hittibiisit ovat aloituskappaleet Tulin tähän ja Suureen suunnitelmaan. Ensinmainittu aloittaa levyn tutun turvallisesti 80-lukukaisella kaahauksella, jälkimmäinen jatkaa kevyemmin, jotenkin kaukoröyhkämäisesti. Ja tie-ten-kin sielunveljetmäisesti. Ei siitä mihnkään pääse. Nimibiisi hienoine ”puhallan yhteen hiileen, sinä puhallat toiseen” -lauseineen on myös radiokelpoista kamaa. Tai siis olisi, jos radio ei olisi sitä mitä se nykyisin on.

Muita Sotkamurin rokkibiisejä ovat räyhäkäs Huntu, kitarariffiltään sekaisin menneeltä Iron Maidenilta kuulostava Sekaisin ja heavysti polveileva Mahdollisuus. Yli jään on onnistuneen tummasävyisempää kamaa. Yritin epätoivoisesti välttää Kotiteollisuuden nimen mainitsemista tässä blogimerkinnässä, mutta Yli jään ja etenkin Lopun alku siihen pakottaa; Sivenius kuulostaa välillä niin rajusti siltä Hynyseltä, joka yrittää laulaa herkemmin kuin normaalilla louhintaäänellään. Vai onko asia kuitenkin päinvastoin, eli Hynynen kuulostaa välillä Siveniukselta?

Nimesi on herkkää runopoikatavaraa, jolla lohkeaa varmasti. Valon taittaneet on sitä samaa pikkuisen äkkivääremmin ja daideellisemmin. Levyn päättää pakollinen pianoballadi Musta. Mihinkään muuhun kohtaan se ei olisikaan sopinut, tähän sopii.

Laulaja Sivenius on oleellisin osa Pokaalia. Hän jatkaa kunniakkaasti suomirockin persoonallisten laulajien perinteitä omaleimaisella ja silti monista lähteistä tutunomaisella, komealla äänellään. Suomirockin lisäksi Siveniuksen paikoin alkukantaiseen ulvomiseen yltyvässä tulkinnassa on suomalaiskansallista metsäläisyyttä. Hieno piirre Pokaalin musiikissa on se, että se ei ole raskasta, junnaavaa musiikkia. Ankarasta otteestaan huolimatta se kulkee keveästi, jouhevasti. Etenee, ei jää paikalleen. Vaan kriitikoille bändi tuskin on tarpeeksi trendikäs tai outo, suurelle yleisölle se on kaikesta helppoudestaan huolimatta liian vaikea. Eikä Siveniusta tulla pyytämään Vain elämää -ohjelmaan. Radiokelpoisuudestaan huolimatta Pokaali on vähälevikkistä indiemusaa ja semmoiseksi jää.

Hyvä levy, hyvät soundit, jykevä meininki. Mutta Minkä Helvetin Takia Pitää Biisien Nimet Kirjoittaa Kansiteksteissä Väärin? Suomessa pelataan suomen kielioppisäännöillä, ne opetettiin jo peruskoulussa. Joo joo, tämän urputuksen jälkeen tästä blogimerkinnästä löydetään kymmenittäin kielioppivirheitä, mutta tämä ei olekaan painettua tekstiä. Pelkkää nettihöpinää.

Mutta se nimi. Sotkamur? Virallista selitystä sen merkityksestä ei kai ole kuultu. Väitän sen siis olevan huovislaista kainuismia ja Sielun Veljiä kunnioittava yhdistelmä Sotkamoa ja L’amourhaa. Todennäköisesti olen väärässä, mutta todistakaapa se.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s