Q. Stone – s/t

qstoneUudelleenluin viime viikonloppuna Mikko Kuustosen ja Jaakko Heinimäen kirjan Q – Lauluntekijän tarina. Jostain syystä olen aina pitänyt Kuustosesta. Jopa siitä formaattiradiokelpoisesta iskelmästä, jota hän välillä on tehnyt. En tiedä miksi. Ehkä hänen musiikkinsa on vain niin hyvää. Semmoista Edu Kettunen-Esa Kaartamo-americana -linjaa. Kuustosen kirja on paitsi hauska, myös lohduttava. Siitä selviää, että naminamipositiivisen ulkokuoren alta löytyy tavallisen ihmisen ongelmista kärsivä normimies. Näin alkuviikosta uutisen, että Kuustonen eroaa vaimostaan. Veti hiljaiseksi, vaikka työpaikan naiset väittivätkin kyseessä olevan jo vanhan jutun. Olin kuvitellut, että siinä jos missä on tasapainoinen ja onnellinen pariskunta. Viimeksi järkytyin vastaavasta uutisesta, kun Mustajärven Pate erosi. So it vaan goes. Kirjan lukemisen ja erouutisen takia kaivoin hyllystäni Q. Stonen debyytti-lp:n.

Kuustosen ura alkoi uskonnollisesta popmusiikista. Sitä genreä edusti myös Q. Stone. Ymmärtääkseni; minä ikinä jaksa tekstejä tutkia. Tai no, on väärin sanoa, että Q. Stone oli uskonnollista popmusiikkia. Se on kuitenkin sen verran hyvää kamaa, että siitä voi käyttää termiä gospel. Minusta on meinaan väärin, että milloin mitäkin jonninjoutavaa iskelmää kutsutaan gospeliksi. Se on -saatana- niin, että gospelia on se, kun neljä neekeriä karjuu keuhkot ruvella ”Jesus hits like the atom bomb” tai ”Jesus gave me water”. Ei mikään suomalaisen kalpeanaaman munaton ininä, jota täällä gospeliksi kutsutaan.

No joo. Ei Q. Stone mikään Soul Stirrers ole. Enemmän se on brittiblues. Tai robertcrayblues. Tai jotain. Onhan kitarassa itse Heikki Silvennoinen. Silvennoinen ja bändin basisti Mikko Löytty soittivat aikanaan Catwalk -nimisessä mainiossa jytäbändissä. Minua jaksaa edelleen naurattaa Soundissa ollut haastattelu, jossa bändin muut jäsenet ihmettelivät basistin suurinta toivetta. Se oli, että Yhdysvaltain presidentti sanoisi virkavalaa vannoessaan: ”In Mikko Löytty we trust.” En ymmärrä miksi muistan A.D. 2014 jonkin lauseen, jonka luin musiikkilehdestä vuonna kahdeksankymmentäjotain, mutta en muista mitä tein töissä tänään.

Ai niin, tämä levy. Se on vuodelta -88 ja siinä on hienoja biisejä. Esim. Blue view, Black water ja High winds. Q.Stone on ehkä enemmän blues kuin Kuustosen soolotuotanto -lähempänä Silvennoisen vastaavaa siis- mutta jotenkin tämä on kuitenkin ihan sitä samaa. Hyvää musiikkia. Voin suositella niin afroamerikkalaisesta juurimusasta kuin enkelitlentääsununiin -tyylisestä iskelmästä tykkääville. Sääliksi käy niitä, jotka jättävät mahdollisen uskonnollisen sanoman takia tämänkin kuuntelematta.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Huuhaa, Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Q. Stone – s/t

  1. Kaima stadista sanoo:

    ”En ymmärrä miksi muistan A.D. 2014 jonkin lauseen, jonka luin musiikkilehdestä vuonna kahdeksankymmentäjotain, mutta en muista mitä tein töissä tänään” … Hehehe! sillä tämä lause taas tykkäyksen paikka! :-D Mutta joo, joudun tunnustamaan, että liian vähälle huomiolle lienen jättänyt Mikko Kuustosen musiikillisen työn. No, ”Aurora”-biisiin tykästyin Loirin version kautta. Sitä hiljenen nykyään aina kuuntelemaan, tulkoon radiosta sitten originaali tai Veskun versio. On muuten jäänyt yhtäkaikki itselläni katsomatta ”Hyvät ja pahat uutiset” (vai oliko se ”huonot”?), jossa käsittääkseni Kuustonenkin mukana. Ja pari kertaa olen bongannut Kuustosta Suomalaisessa Kirjakaupassa haastattelemassa kirjailijoita.

  2. Mikko sanoo:

    Tuo Kuustosen kirja on kyllä mainiota luettavaa. Hauskasti kirjoitettukin.
    Q. Stonen eka on kova levy. Muutama veisu löysi jopa myöhemmin tiensä Kuustosen soololevyille, kunhan hän oli saanut hankittua takaisin oikeudet omiin biiseihinsä.
    Oli hienoa nähdä pari Q.Stonen paluukeikkaa viime kesänä. Törkeän kova livebändi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s