Jo’ Buddy – Inside out

inside_outJännitin hieman Jo’ Buddyn eli Jussi Raulamon uusimman Inside out -levyn kuuntelua. En siksi, että olisin pelännyt sen olevan huono, en todellakaan. Raulamon pajasta ei vielä koskaan ole huonoa tullut. Hieman kuitenkin pelkäsin, että ei hänellä enää mitenkään voi olla uutta sanottavaa. Sen verran kovia levyjä on jo takana. Omasta levyhyllystänikin löytyy toistakymmentä miehen levyä ja yksikään niistä ei ole huono. Nippu on hämästyttävän monipuolinen: Jo’ Buddyn nimellä tehdystä raa’asta ja alkukantaisesta bluesista Tiny Tonesin kuulaaseen folkkiin, One O’clock Huphin Beyond the bluesin moderneista soundeista Groovy Eyesin ja Helge Tallqvistin kanssa tehdyn yhteislevyn originaalin kuuloiseen chicagobluesiin, Jo’ Buddy’s 45 -singlen rock’n’rollista Mumbo gumbon NO-rytmeihin. Ja mitä kaikkea muuta mies lieneekin jo tehnyt. Alle viisikymppisenä Raulamo on tehnyt jo niin valtavan elämäntyön musiikin parissa, että hän ansaitsisi kaikki mahdolliset kunnianosoitukset Pro Finlandiasta taiteilijaeläkkeeseen ja näköispatsaaseen asti.

Vaan jännitin turhaan. Raulamo lyö kehiin niin järistyttävän kovan albumin, että uskallan väittää sen olevan miehen toistaiseksi paras työ. Ja se ei ole vähän se. Inside out on jonkinlainen kooste liki koko Raulamon urasta. Mukana on bändejä ja yhteistyökumppaneita vuosien varrelta (Groovy Eyes, Down Home King III, The Uplifters jne.) ja kaikille näille on räätälöity juuri heille sopivat ja taatusti Raulamolta kuulostavat biisit.

Niin mielelläni kuin erittelisin kaikki levyn kappaleet ja kertoisin mistä tyylisuunnasta mikäkin on vaikutteensa ottanut, niin valitettavasti kompetenssini ei moiseen riitä. Niin laaja ja monipuolinen näkemys Raulamolla esittämästään musiikista on, että parempi antaa sen puhua puolestaan ja jokainen kuulija itse kaivakoon biisien juuret esiin. Jotain yleistä mainitakseni pitää kuitenkin kehua Curley Mae bluesin uusioversion hillitön rokkaus, ehkä kaikkien aikojen Raulamo-suosikikseni nousevan You made my dream come truen sielukas slovarius sekä Barbwire riderin instrumentaali-iloittelu. Saksofonin mukanaolo useissa biiseissä on upeaa. Inside out on 40 minuutin pituudessaan täydellinen levy. Olen pyöritellyt sitä niin kotioloissa kuin työmatkoilla jo ties kuinka monta kertaa ja edelleen tulee välillä tuuletettua sen hienoutta.

Suurin kohteliaisuus, jonka muusikolle voi mielestäni antaa on sanoa, että hänellä on tunnistettava tyyli. Soittajana Raulamosta ei voi edes kaltaiseni puukorva ja vajakki erehtyä, niin tunnistettavaa hänen kitarointinsa on. Ja tämän sanoo mies, jonka korva nippa nappa sokkotestissä tunnistaa vain Scotty Mooren, Ritchie Blackmoren ja George Harrisonin. Laulajana Raulamo on tietysti vielä helpompi tunnistaa, hänen omaperäinen ulvontansa on melko ainutlaatuista sekin. Ja suuren kunnioituksen hän ansaitsee myös siitä, että hän on biisintekijä. Miehen omalla nimellään julkaisemista levyistä ei juuri coverbiisejä löydy.

Jo’ Buddylla on paljon tekemistä kirskuttelujensa ja kolinoidensa kanssa, mutta kaikki on kuitenkin kunnossa. Ja minulla on kaikki kunnossa, jahka saan käsiini Inside outista myös vinyyliversion. Sitä odotellessa tulee c-levyversio pyörimään soittimessani vielä monta kertaa. Nytkin. Vähän tietysti hirvittää, että mitä tämän jälkeen. Pakkohan miehen biisihanan on jossain vaiheessa tyrehtyä. Onneksi juurimusiikki on kuitenkin sen lajin tyyli, että ikä ei sitä esittäessä meinaa mitään. Korkeintaan parantaa.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s