Hiidensointi – Ovia ja aikoja

hiidensointi_ovia_ja_aikojaKirjoitin taannoin tamperelaisen Hiidensointi -orkesterin debyyttilevystä. Tykästyin siihen kovin. Nyt sain käsiini bändin uunituoreen cd:n Ovia ja aikoja. Odotukseni olivat korkealla. Heti postipaketin avattuani olin tyytyväinen: Juuri näin komeita paketteja äänilevyistä pitää tehdä, mikäli fyysisen olomuodon musiikkia vielä meitä jääräpäitä varten halutaan tehdä. Tukeva, monisivuinen digipak houkuttelee. Vinyyli on aina vinyyli, mutta c-levykin kelpaa, jos se näin paketoidaan.

Ovien ja aikojen ensimmäiset kolme minuuttia tiivistää Hiidensoinnin olemuksen. Polkuharmoonin ujellus, ankara kitarariffi, kaunis laulu, hankala proge. Perinnemusiikki, kova rock, naisääni, taide. Hirmuinen meno heti kättelyssä ja se jatkuu läpi levyn. Monet osat ja tahtilajit eivät nytkään muodostu itsetarkoitukseksi, ne vain kuuluvat asiaan. Huomio kiinnittyy solisti Nina Hiironniemen uutta potkua saaneeseen lauluun. Hän on löytänyt oman äänensä, siinä on tulkintaa ja voimaa. Tässä ei laula enää elovenatyttö, vaan vahva ja seksikäs nainen, joka saa polveni notkahtamaan. Musiikkityylistä johtuen tekee mieleni verrata häntä itseensä Annie Haslamiin. Äänessä on myös jotain samaa kuin Silhuetti -yhtyeen ihastuttavassa Sanette Sevónissa. Hieman lisää rohkeutta ja heittäytymistä ja sen jälkeen puhutaan todella vakuuttavasta tulkitsijasta. Hyvänä esimerkkinä Hiironniemen kasvamisesta laulajana on esim. Kosmos ja levyn päättävä pelottavankaunis, lihallinen rakkauslaulu Oodi.

Bändi toimii upeasti. Virtuositeetti ja rytmikkyys -suorastaan tanssittavuus- painaa päälle. Ovia ja aikoja on groovea progea, joka panee pään ja jalat vipattamaan. Jotain erikseen mainitakseni kehun Kuurankeijun kitarasoolot. Vallan maukasta soittoa. Ilahduin kovin Eino Leinon runoon sävelletystä Lemminkäisen laulusta; Leino yleensä ja etenkin Helkavirsiä oli minulle kovin tärkeä teos nuorempana. Hiidensoinnin kansanlaulunomainen Leino-luenta on oivaa, omaperäistä jatkumoa Vesa-Matti Loirin samasta lähteestä syntyneille Lapin kesälle ja Väinämöisen laululle. Kansanmusiikki ei ehkä ole levyllä niin leimallisesti mukana kuin debyyttipitkäsoitolla, mutta esim. ajoittain mukana oleva viulu ja Häälaulun pelimannitunnelma siitä muistuttaa. Samoin tietysti tekstit ja laulumelodia. Ovia ja aikoja on kuitenkin enemmän rock.

Vaikka Hiidensoinnilla on selviä vaikutteita kotimaisesta YUP/CMX -akselin progeilusta ja 70-luku tämäntyyppisessä musiikissa väkisin kuuluu, niin mitään retrorokkia se ei ole. Moderni ja omaperäinen sekoitus eri tyylisuuntia. Juuri sellaista kehittyvää tavaraa, jota tämän genren pitää olla.

Levyn soundi ansaitsee kehut. Se on kirkas ja päällekäyvä, mutta ei  korviasärkevän täysi ja kova niin monen nykylevyn tapaan. Nyansseja piisaa, soittimet erottuvat. Edellistä levyä sanoin koleaksi. Ehkä tässäkin koleutta on, mutta se on bändin tyyli, ei soundeista johtuvaa.

Ovilla ja ajoilla on pituutta perinteisen lp:n verran. Se on hyvä. Tiivis, mietitty kokonaisuus on aina parempi kuin pakonomainen 70 minuutin venytys. Upeaa, että tällainen omakustannelevy on ilmestynyt. Jos ajat olisivat toiset ja Suomessa edelleen joku Love recordsin kaltainen levy-yhtiö, ei Hiidensoinnin tarvitsisi julkaista musiikkiaan itse. Harmittaa, että todennäköisesti hyvin harva tulee Ovia ja aikoja radiosta kuulemaan.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Hiidensointi – Ovia ja aikoja

  1. Tässä sai kansienkin tekijä kuulla kunniansa. Kiitos!

  2. eki sanoo:

    tiedän että teiltä löytyy musiikkia olis tosi kiva kuulla livenä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s