Black Sabbath – 13

13Kolme suurta. Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath. Jos seuraajien lukumäärää ajatellaan, niin merkittävin niistä Black Sabbath. Ei lie sellaista heavyn tai metallin alajaostoa, johon Sabbath ei olisi vaikuttanut. No, ehkä jostain kaikkein riemullisimmasta happy happy joy joy -powermetallista on vaikea sen vaikutusta löytää. Mutta muuten. Nyt, A.D. 2013, käsissäni on Iommi-Butler-Osbourne ynnä sessiorumpali -kokoonpanon uusi tupla-lp. Uskomatonta. Black Sabbath on kuollut ja kuolleista noussut niin monta kertaa, että uuden uskonnon syntyminen ei ole kaukana.

Vaikka en uskaltanut olla kovin toiveikas, niin silti helpotus oli suuri End of the beginningin alkaessa. Melkein piti tuulettaa. Synkkää, hidasta junttausta, joka muuttuu menoriffiksi. Bändin 43 vuotta sitten ilmestyneen nimibiisin malliin. Pahin pelkoni, eli Bill Wardin korvaaminen jollain kulmikkaalla nykijällä ei onneksi toteutunut. Audioslavesta tuttu Brad Wilk hoitaa tonttinsa hienosti. Tämä on Black Sabbath! Ozzykin on saatu ilmeisesti studiotekniikalla kuulostamaan hyvältä. Huvitti lukea Soundin haastattelusta kuinka Ozzy pani halvalla Wardin soittokuntoa. Meinaan, onko Ozzylla vara kenenkään psykofyysisen kokonaisuuden tilaa epäillä… Kannattaa muuten lukea Ozzyn omaelämäkerta. Ihan piti ääneen nauraa sitä lukiessani, tarinan traagisuudesta huolimatta. Oivaa luettavaa on myös Iommin vastaava.

God is dead jatkaa samaan malliin kuin aloitusbiisi. Loner on N.I.B:n ja Dio-ajan yhdistelmä. Ozzyn all right now -huudahdus on vähän vaisumpi kuin 40 vuotta sitten… Zeitgeist on Sabbathin hämyisempää balladiosastoa, akustisine kitaroineen. Age of reason on jonkinlaista historian kertausta sekin. On dioelementtiä, sabotage-tunnelmaa. Teemallisesti hieman After foreverin linjoilla kulkeva vauhdikas ja groovaava Live forever panee ihmettelemään, että mistä Iommi nyt yks kaks näitä hirmuriffejä on kehittänyt. Onko niillä joku uusi huume, vai mistä on kyse… Nuoruuden intoa se ei olla voi. Damaged soulilla meno palaa hitaampaan junttaan. Kitarasoundi riipii sielua. Sabbathin näkemys bluesista. Jopa huuliharppu ulvahtaa. Dear father päättää levyn synkän juhlavasti. Aamen.

13 on parasta Sabbathia sitten Born againin. Nimenomaan Sabbathia. Tony Martinin aikaisessa bändissä ei ole mitään vikaa, mutta ne levyt olisivat voineet olla jonkun muunkin kuin Sabbathin esittämiä. Se jokin puuttui. Dehumanizer ja Heaven & Hell -nimellä julkaistu levy olivat ehtaa Sabbathia, mutta 13:a tylsempää. 13:lla on Iommin riffikone hyvässä öljyssä ja tietenkin Ozzy tuo oman taikansa mukaan. Levyllä yhdistyy Osbournen ja Dion aikainen Sabbath kutakuinkin täydellisesti. Levyn soundit ovat ilmiömäiset. Ei tällainen kama trendien aallonharjalla kulkevia aina uusiutumista kaipaavia poppareita miellytä ja on tässä tietty museomeininki, mutta so what. Pääasia on hyvä musa. Ei se, että yritetään väkisin vääntää uutta ja modernia. 13 olisi yhtä hyvin voinut ilmestyä Sabbath bloody Sabbathin, Mob rulesin tai Born againin jälkeen. Ei vanhaa, vaan ajatonta musiikkia.

Vaikka 13:lla soittaa vain 3/4 originaalista kokoonpanosta, saa levy minulta ilman ikähyvitysjärjestelmää täydet pisteet. En tiedä, enkä edes välitä tietää millä studiotemppuilulla bändi on saatu kuulostamaan näin hyvältä. Ehkä ei millään. Ihan Saatanan kova levy! Black Sabbathin kohdalla on tuo määrite pakko kirjoittaa erisnimenä. Levyissä on jopa vanhat kunnon Vertigo-logot. Tämän levyn ansiosta maailmassani on pienen hetken kaikki hyvin.

13 loppuu siten miten bändin debyyttilevy alkoi. Eli ukkosenjyrinään ja kirkonkelloihin. Kaikkien todennäköisyyslaskelmien mukaan 13 tulee jäämään näin lähellä originaalia olevan Black Sabbathin viimeiseksi studiolevyksi. Hienon testamentin kirjoittivat!

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s