Lynyrd Skynyrd – God & guns

Jumala ja pyssytPidän enemmän musiikista kuin aatteista. Siksi en tuntenut oloani skitsofreeniseksi, vaikka ostin samalla levykauppareissulla Punaisen Langan Pohjolan lumiset kalmiston hongat ja Lynyrd Skynyrdin God & gunsin.

Lynyrd Skynyrd sai pyyhkeitä kyseisen levyn takia. Levyn nimi juontaa juurensa Barack Obaman lausuntoon, jossa hän arvosteli syrjäseutujen amerikkalaisten takertumista Jumalaan ja aseisiin. Se ärsytti jumalaapelkäävää orkesteria. God & guns -levyn takia heidät leimattiin ainakin täällä Suomessa oikeistolaisiksi, NRA:n yltiöpäisiksi kannattajiksi. Tuskin ovat kumpaakaan. Lynyrd Skynyrd on kuitenkin ainakin nimeltään sama bändi, joka 70-luvulla esitti asekriittisen Saturday night specialin ja monikulttuurisuutta ylistävän The ballad of Curtis Loewin. God & gunsilla he vain haikailevat vanhoja hyviä aikoja, jotka eivät tosiasiassa kovin hyviä olleet. Nimibiisi ja That ain’t my America nostalgisoivat jotain sellaista, joka on kenties olemassa vain ajan kultaamassa mielikuvituksessa. En tosin tapani mukaan juuri levyn tekstipuoleen paneutunut, joten saatan höpöttää omiani.

On asiallista tunnustaa syntyperänsä ja kulttuuritaustansa. Etelävaltiolaisen maalaispojan asenne Jumalaan ja aseisiin on erilainen kuin lattea lasista litkivän urbaanin newyorkilaisen trendipetterin. En tosin tiedä, että millä ihmeen perusteella sanon Jacksonvillestä kotoisin olevia äijiä maalaispojiksi… Itse en vastusta sen kummemmin Jumalaa kuin aseitakaan. Jumalan nimen pilaavat hänen palvelijansa ja aseet ovat oikein käytettynä hyödyllisiä luomuruuan hankintavälineitä. Todennäköisesti tämä lausunto tekee minusta monien silmissä kiihkouskovaisen sotahullun persun. En tunnusta. Olen rauhaarakastava mies ja poikani nimi ei ole sattumalta Tuomas.

En ihmettele God & gunsin aiheuttamaa närkästystä. Elämme aikoja, jolloin tympeät ääriryhmät pilaavat minkä tahansa aatteen. Oli kyse uskonnosta, politiikasta, luonnonsuojelusta, isänmaallisuudesta tai vaikka äänilevyjen kuuntelusta. Näkyvimmälle ja äänekkäimmälle kansanosalle on olemassa vain mustaa ja valkoista. Se on pitemmän päälle tylsää. Harmaan eri sävyissä on paljon enemmän vaihtelua.

Musiikillisesti God & guns on jykevää jytää. Alkuperäiseen Skynyrdiin verrattuna vähemman kantria ja bluesia, enemmän heavya. Silti tällä kuten kaikilla muillakin uusio-Lynyrdin levyillä on ihan sitä aitoa ja alkuperäistä henkeä. Ripaus taikuutta, joka teki bändistä suurimman ja kauneimman genrensä edustajan 40 vuotta sitten. Aika hyvin, kun ottaa huomioon, että alkuperäisestä jengistä mukana on enää Gary Rossington. Heviväännön lisäksi levyllä on mm. radioballadi Unwrite that song, joka muistuttaa  Johnny ja Donnie Van Zandin Brother to brother -levyä ja Southern ways, joka on hiukan huvittava puolikopio Sweet home Alabamasta. Noista ja parista muusta rauhallisemmasta biisistä huolimatta tuhti päällekäyvyys on levyn yleisilme. Ankarassa bluesissa Floyd se on jopa hieman pelottavaa, hyvällä tavalla. Tietty uhkaavuus on aina ollut osa Skynyrdiä. Muistelkaa vaikka That smelliä.

Lynyrd Skynyrd on minulle Yksi Suurista ja olen tavattoman iloinen, että tämä myöhempien aikojen pyhien Skynyrd on pitänyt laatustandardit korkeana. Se ei ole kertaakaan häpäissyt vanhaa bändiä ja sen monia jo manan maille menneitä jäseniä. Tosin bändin joululevyä en ole kuullut, enkä toivottavasti koskaan kuulekkaan. Kysyin hyvän ystäväni, fanaattisen Lynyrd Skynyrd -fanin näkemystä God & guns -levystä. Silmät himosta kiiluen hän kertoi Sarah Palinin oleva jumalatar. Ymmärsin tämän siten, että hänkin piti levystä.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s