Asa Turko – Kokoelma yksinlauluja Suomen nuorisolle

asaturkoTyötoverini kauppasi Asa Turkon lp:tä Kokoelma yksinlauluja Suomen nuorisolle. Voisin piruilla siitä, miten bisneshenkiset markkinamiehet vaistoavat lähimmäisensä heikkouden ja dollarinkuvat silmissä kantavat tälle kassikaupalla levyjä ”tutkittavaksi”. Vaan hinta oli niin halpa, että poden huonoa omatuntoa… Ääh, omatuntoni on joustava: Eiku tänne vaan kaikki, ostan kyllä! Kiitos.

Asa Turko? Ikinä kuullutkaan. Selkeä ostoperuste. Kun levyllä on vielä biisejä kuten Pikkukaupungin viimeisen narkin valitus, Piip piip sanoi digitaalikello, Ennen viimeistä piikkiä ja Lehtorin omituinen iltalenkki, niin hyllyyn se on saatava.

Asa Turko -ilmeisesti pseudonyymi- on -ilmeisesti- protestilaulaja. Jonkunsortin. Kokoelma yksinlauluja Suomen nuorisolle on ilmestynyt 80-luvulla, mutta voisi se olla tehty parikymmentä vuotta aikaisemminkin. Osa biiseistä kulkee mies ja kitara -pohjalta, osassa on bändi. Bändissä soittaa Matti Maijanen, Kari Miettinen ja Leif Kiviharju. Uskon heidän olevan tutumpia nimillä Masa, Miri ja Lefa. Ammattimiehiä siis, mikäli näin on.

Pakko kai Mikko Perkoilan nimi mainita Asa Turkon yhteydessä. Eikä pelkästään Arvaa harmittiko -kappaleen takia, vaan Perkoila on vertailukohta, joka heti tuli mieleen. Etenkin kappaleista Floridaan ja Tukholmassa kesätöissä. Perkoila on enemmän humoristinen, Asa Turko vakavikompi. Ainakin vähän. Tai sitten kärsin Tango pelargonia -syndroomasta ja otan vitsin tosissani. Olen hyvä ymmärtämään asioita väärin. Vaan parempi ymmärtää väärin, kuin olla ymmärtämättä ollenkaan. No, kyllä tämä levy on rennolla otteella tehty, vino hymy suupielessä. Minua nauratti välillä liki ääneen. Arvaa harmittiko ei muuten ole se Perkoilan biisi, vaan kunnianosoitus hänelle.

Jännä levy. Kuplettimusaa, Perkoilan ja Turkan veljesten jatkumoa. Juice Leskinen mainitaan jopa lyriikoissa. Tekijä ei ole rassannut päätään segmenteillä ja kohderyhmäajattelulla, imagokonsultti ei ole päässyt väliin. Pakko myöntää, että elämänlaatuni ei olisi heikentynyt, vaikken olisi Asa Turkoon tutustunutkaan. Mutta aina se pientä sydäntä lämmittää, kun saa hyllyyn jonkun sellaisen kuriositeetin, josta kukaan ei ole koskaan kuullutkaan. Semmoisia levyjä olisi kiva soitella joskus jollekin, jota kiinnostaa. Harmi ettei sellaista ole.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Asa Turko – Kokoelma yksinlauluja Suomen nuorisolle

 1. Jukka T. sanoo:

  Rupiset ruplankuvat silmissä täällä jupisen.. :)

 2. Onpas obskyyrin oloinen julkaisu, never heard. Hauskoja biisin nimiä tosiaan. Äänitearkiston sivu ei suostu paljastamaan että kuka käyttänyt salanimeä Asa Turko. Onpa saanut sitten levyllensä soittamaan Broadcastin komppiryhmää ja The First-yhtyeen kitaristin, jos satunnaisesti toimivaan nimimuistiini on luottaminen. Helsingin kaupunginkirjaston sivulta löytyy lähes päivälleen viiden vuoden takainen viesti, jossa joku haikailee Asa Turkon levyjä.

 3. Vega Leyffinen sanoo:

  Asa Turkon nimen taakse on vuosikymmenten ajan kätkeytynyt Ari Heinonsalmi, jonka musiikki pelasti taloustieteeltä Jyväskylässä 70-luvun lopulla. Ari on oikein hyvä kielisoitinten taitaja – kitarat, mandoliini ym. Tuotanto on melko laaja – soisi tulevan joskus enemmänkin esille. Tutustuin kaveriin Jyväskylässä. Veikkaanpa, että soittaa itse kitaraa tässä kappaleessa. Ari tietääkseni vetää Kuopiossa omaa musiikkikouluaan.

 4. Ohari sanoo:

  Piip piip, sanoi digitaalikelloa olen metsästellyt internetistä muutamia kertoja männä vuosina, koska kuulin sen kerran 1980-luvun lopulla sattumoisin radiosta ja se teki aikamoisen vaikutuksen. Nyt tämä merkkiteos on viimein kuultavana Youtubessa:

  Tämän metsästyksen takia eksyin tähän blogiin ja oli pakko jättää merkintä tähän vanhaan kirjoitukseen, kun kuitenkin aika marginaalissa tässä mennään. Piip piip!

 5. Jari Pietilä sanoo:

  Minäkin radiosta 80-luvulla kuulin tuon digitaalikello-kappaleen, ja nyt youtubesta kuunneltuna se on edelleen mainio.

 6. wakka jullin sanoo:

  Ilmiannan kaverin, elää edelleen Petosessa. Tunnistaa hassusta huumorista ja silmittömästä innostuksesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s