Pate Mustajärvi – Ollaan ihmisiksi

pateMaailma tarvitsee sankareita. Sankareita, jotka tekevät suuria tekoja, viettävät kovaa elämää, panevat itsensä täysillä peliin, kärsivät, ripustetaan ristille. Sankareita, jotka uhrautuvat puolestamme. Tekevät kaikkea sitä, jota emme itse osaa, pysty tai halua. Juovat ämpäreittän viinaa, kaatavat satoja naisia, räyhäävät ja tappelevat, kiertävät kehnoilla busseilla pitkin Suomea. Soittavat rock’n’rollia. Semmoisia sankareita arvostetaan, rakastetaan, vihataan ja tarvitaan. Semmoisia kuin Pauli Antero Mustajärvi.

Pate on ollut sankarini vuodesta -82 asti. Joku moraalinvartija ja kukkataulunmaalaaja on varmasti sitä mieltä, että parempiakin sankareita pikkupojalle löytyy kuin keikkojaan kännissä mokaava alkoholisti. Mutta kun viina ja sen kanssa mokailu nyt vaan kuuluu suomalaisen miehen elämään. Sanokaa mitä sanotte. Se ei kenenkään arvoa himmennä. Jonkinlaista kokemusta siitä on itsellänikin.

Paten ensimmäinen soololevy Nyt tutustutti 13-vuotiaan pojan mm. sellaisiin nimiin kuin Procol Harum, Jacques Brel ja Golden Earring. Levyn takakannen kuvasarja oli kiehtova. Jotain jännää siinä tapahtuu, ihan täysin en ehkä ymmärtänyt, että mitä. Tuolloin kun seksuaalivalistus vielä imettiin Anttilan alusvaatekuvastosta ja vanhoista Jalluista, ei Internetistä. Popeda on parhaimmillaan maailman paras rock’n’roll bändi -ainakin maailman paras suomalainen rock’n’roll bändi- ja Pate on soolourallaan tehnyt monia upeita tulkintoja. Yksi komeimmista on Ikurin turbiinilta löytyvä Sydän syrjällään, eli Gene Pitneyn Something’s gotten hold of my heart. Herkkä ja liikuttava Sakari Kuosmasen kanssa tulkittu rakkauslaulu oikeasti riipii sydäntä, olkoon vaikka kuinka kieli poskella tehty homoduetto. Pate on vakuuttava. Kun hän laulaa ”olin sotamies, jouduin kaukopartioon”, ei jää epäilystäkään etteikö Pate silloin ole kaukopartiomies. Kun Pate laulaa Tuhkaa, hölmömmällekin selviää miltä tuntuu kun tyttö jättää. Tai kun hän Popedan J.K:n bluesissa laulaa krapulasta ja morkkiksesta, kuulijakin kärsii. Vähän samaan tapaan kuin Sielun Veljien Ossin jälkeisissä.

Kaikesta hehkutuksestani huolimatta suhtauduin epäillen Paten Juice-levyyn Ollaan ihmisiksi. Ostin sen joskus kuitenkin, ihan periaatteesta. Jätin tosin kutakuinkin kuuntelematta. Vieläkin kun nyppi, että äijän edellisellä levyllä oli kappale nimeltä Rokkimakkara. Ei helvetti, joku roti huonossakin huumorissa. Tosin jos diggaa Patesta ja Popedasta, on huono huumori pakko hyväksyä. Nyt kun Juicen kuolemasta on riittävän pitkä aika, tajusin Ollaan ihmisiksi -levyn olevan erittäin hyvä. Pate saa uutta henkeä moniin Juicen ei-välttämättä-niin-merkittäviin teoksiin (Pienestä pitäen, Anni domini, Vaiti aivan hiljaa, Hypätään koskeen) ja tulkitsee upeasti Yölennon ja Risaisen elämän tapaiset klassikot. Ainoat kritisoimisen aiheet ovat Outoon valoon, joka on alkuperäisenä niin loistava, että se jää Paten versiona vaisuksi ja Kaksoiselämää, joka olisi voinut jäädä versioimatta.

Ollaan ihmisiksi on häpeilemättömän nostalginen, selkeimpänä esimerkkinä Paten nuoruudesta kertova Ennen vanhaan Ikurissa. Tietysti nostalgisuus on osaltaan kuulijasta kiinni: Minulle sekä Pate että Juice ovat niin oleellinen osa lapsuutta ja nuoruutta, että niiden kuuleminen vie ajatukset aina väistämättä kymmenien vuosien taakse. Levyllä on Paten viihde- ja kuplettipuoli parhaimmillaan. Rokkia saa soittaa Popedassa.

Pate on pomo. Ja pomolta ilmestyy ihan näinä päivinä uusi soololevy. On se semmoinen sankari, että tuokin levy kohta hyllystäni löytyy.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Pate Mustajärvi – Ollaan ihmisiksi

  1. Jukka T. sanoo:

    Hieno juttu, että kuuntelit toiseen kertaan..

    • Mika sanoo:

      Kukapa olisi uskonut, että hra Mustajärvi tekee vaikeaa, useita kuunteluita avautuakseen vaativaa musiikkia…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s