Pronssinen Pokaali – Vastatuulensoutajat

Pronssinen Pokaali VastatuuleensoutajatSain taannoin hyvältä ystävältäni Mikalta joululahjaksi Pronssisen Pokaalin dvd:n. Se sisälsi perikarjalaiseen tapaan riittävästi viihdyttävää juopottelua. Saman miehen painostuksen takia ostin bändin levyn Maa hehkuu. Kuuntelin sitä ensimmäistä kertaa työmatkalla, eräänä lumisena aamuna. Auto jumittui hankeen kymmenen metrin päässä kotiovelta. Puolen tunnin lapioinnin jälkeen annoin hikisenä, väsyneenä periksi ja soitin naapurinisännän traktoreineen apuun, että pääsin töihin. Maa hehkuu, joo. Vitutti mokoma Pokaali silloin. Levyn vika, kun en osaa ajaa autoa. No, jossain iankaikkisen vanhassa Soundin haastattelussa valotettiin, että bändin nimi tarkoittaa persettä.

Pari-kolme vuotta rauhoituttuani otin levyn uudelleenkuunteluun. Se osoittautui mukavaksi sekoitukseksi CMX-vaikutteista älykköpoppia ja lievästi äijärockmaista vääntöä. Nyt, 13 vuotta  tuota levyä myöhemmin, ilmestyi Vastatuulensoutajat. Mikä lie, että sitä ei ole aiemmin saatu julkaistuksi. Se on kuitenkin ollut kutakuinkin valmis jo pitkään. Pokaalin historiaan kuuluu sellaisia nimiä kuin Hynynen ja Sinkkonen. Luulisi noissa jonkunlaista kaupallista potentiaalia olevan, myydäänhän niillä makkaraa ja oluttakin. Ko. hahmot eivät enää Pokaalissa vaikuta, mutta levy on silti erittäin hyvä. Harvoin tulee näin monta kertaa samaa levyä yhtenä päivän kuunneltua.

Vastatuulensoutajat on kuin täsmäsuunnattu nuoruutensa 80-luvulla viettäneille, suomirockin huikean nousun nähneille. Äänekkääseen ja terävään kitararäminään on upotettu toinen toistaan iskevämpiä kertosäkeitä. Maa hehkuu -levyyn verrattuna Vastatuulensoutajat on suorempaa, enemmän rock. Sielun Veljet -vaikutteet ovat ilmiselviä, ne kuuluvat paitsi kitaroissa ja laulaja Siveniuksen äänessä, myös kierossa rytmikkyydessä. Levyn alussa on kolme todella iskevää rallia; jos radioasemilla ollaan hereillä, tulevat Ajan viitta ja Kalpea kuu saamaan runsaasti soittoaikaa. Tai tulisivat saamaan, mikäli kanavilla soitettaisiin mitä halutaan. Oi niitä aikoja, jolloin toimittajat olivat toimittajia ja soittivat valitsemaansa musiikkia. Edellämainitut sekä Taivuimme ja Keskellä pudotusta ovat erittäin sopivaa radiomateriaalia.

Alun vauhdikas meno rauhoittuu etäisesti kotiteollisuusmaisella biisillä Taivaan alla. Tekijöitä varmaan nyppii Kotiteollisuuteen vertaaminen, mutta myös Elo loputon vie ajatukset siihen suuntaan. Teksteistä huokuva tietynlainen vanhanaikaisuus ihan levyn nimestä lähtien muistuttaa sekin Kotiteollisuudesta. Vertailu on kehu. Pronssisessa Pokaalissa on hieman samaa kansanmusiikkimaisuutta kuin heissä ja Sielun Veljissä. Selkeimmin tämä kuuluu Hiomattomassa, joka nimellään kierrättää hauskasti Maa hehkuu -levyn Hiokaa sileäksi -avausraitaa. Kertosäevetoisten iskusävelmien lisäksi levyllä on myös synkempää, vaikeampaa materiaalia. Raskas Vastatuuleen soutajat, System of a Downia ja Don Huonoja yhdistelevä Onnenpekka, liki kitarasankarointia sisältävä Kiila ja lopun Kohti avaraa, joka on kertosäettään lukuunottamatta hieman hämärämpää fiilistelyä.

Levy on onnistunut sekoitus valtavirtaa ja vaihtoehtoa. Se kuulostaa tutulta jo ensikuulemalla. Hyvän musiikin merkki se. Bändi on omaperäinen, itseltään kuulostava, vaikutteistaan huolimatta. Levyn soundi on selkeä, kirkas ja iskevä. Vastatuulensoutajat on suositeltava levy kaikille ankarasta ja silti melodisesta pop- ja rockmusiikista pitäville. Pronssinen Pokaali ei sorru iskelmällisyyden syntiin. 80-luvun sopivasti melankolinen suomirock naitettuna karjalaistettuun 90-luvun alkupuolen äkkiväärään Bad Vugum -tyyppiseen indieräminään, 2010-luvulle tuotuna. Sitä on Vastatuulensoutajat.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s