Ghost Ship Navigators – Introduction to autumn decaying and sonic depression

ghost copyHämyily elää ja voi hyvin Etelä-Karjalassa. Tällä kertaa sen todistaa Ghost Ship Navigators cdep:llä Introduction to autumn decaying and sonic depression. Komeasti todistaakin. Jo bändin ja levyn nimi kertoo missä mennään; jos ei oltaisi 2010-luvulla ja jos bändi ei olisi kotoisin Parikkalasta, epäilisin sen syöneen sieniä tai muuten laajentaneen tajuntaansa.

Ghost Ship Navigatorsista löytyy pari pitkän linjan muusikkoa, eli vanhaa äijää. Ainakin pari. Laulaja, monialataiteilija Pete Askola on tuttu metallibändi Scumista, joka 90-luvun alkupuolella julkaisi pari-kolme levyä. Askolan lisäksi Scumista muuten ponnisti myöhemmin alan bisnespuolelle siirtynyt Toni Peiju. Rumpali Jope Kontiokorpi tunnettiin 80-luvulla orkestereista Twilight Dzouns & The Full Moon Shiners ja Porsaanreikä, levyttämään hän pääsi seuraavalla vuosikymmenellä Fridgessä. Olikohan näin? Kun olen turmellut rockmusiikilla kuuloni, aivosoluni ja muistini, niin varma en voi olla. Ghost Ship Navigatorsin muista jäsenistä en tiedä mitään, ihan poikasia eivät hekään liene?

Kun Vuoksenniskan 50’s divarin johtaja viime syksynä Ghost Ship Navigatorsia mainosti, olin epäileväinen. Johtuen Askolan metallimenneisyydestä. Örinäheviä kuitenkin… Olin väärässä, ankarasti väärässä. Ghost Ship Navigators on Syd Barretin aikainen Pink Floyd, Hawkwind, vanhakantainen riffijytä ja ties mikä 70-lukulainen viiksekäs ja leveälahkeinen musa samassa paketissa. Helppo tästä on vetää jonkinlaisia yhtäläisyyksiä myös Graveyardin suuntaan, samanlaisia uusiohämyjä nekin ovat ja trendikästä nuorisomusaa ei ole se eikä tämä.

Ghost Ship Navigators on elävää, orgaanisilla soundeilla varustettua musiikkia, jolla on tilaa hengittää. Levyssä on sellaista raakuutta -raakilemaisuuttakin- joka tekee siitä tuoretta ja kiehtovaa, selkeästä menneisyydenmeiningistä huolimatta. Rumbassa määriteltiin taannoin The Soundtrack of Our Livesia termillä ”suurten levykokoelmien miehet”. Ghost Ship Navigatorsiin pätee sama. Tällainen musiikki toimii erityisesti niille, joilla levyt ja niistä sauhaminen täyttävät suurimman osan valveillaoloajasta.

Joku voi pitää biisien laulumelodioita monotonisina ja Askolan ääntä outona kiekumisena, mutta ei tämän ole tarkoituskaan olla radiopoppia. Hieman minäkin aluksi lauluääntä vierastin, mutta kyllä sekin loksahti kohdalleen levyn ja kuuntelukertojen edetessä. Kaikki mahdolliset epäilyksenrippeet katoavat viimeistään Demon like charactersin myötä. Siinä Bo Hansson versioi Black Sabbathin ensimmäistä ja Askola laulaa kuin nuori Osbourne konsanaan. Ehkä hänen kannattaisi tuikata väliin vähän jopa sitä pelkäämääni örinää.

Hienoa olla taas näin täpinöissään levyuutuuden takia. Antamatta minkäänlaista kotiseututasoitusta voin sanoa kyseessä olevan juuri meiksin musamakuun täsmäsuunnattua tämän hetken mielenkiintoisinta rockmusiikkia. Vaikka edellä pudottelin ties mitä nimiä, kuulostaa Ghost Ship Navigators kuitenkin itseltään. Vaikutteet vain tulevat komealla tavalla esiin, ruutia keksitään lisää.

Vaikea uskoa, että vajaa vuosi imatralaisen Riverdog Samsonin äärimmäisen tyylikkään, taidokkaan, hyvällä tavalla ammattitaitoisen ja loppuunsa asti hiotun debyytin jälkeen kädessäni on jälleen eteläkarjalaisen hämybändin hieno levy. Riverdog Samsoniin verrattuna perin erilaisen, mutta omalla raa’alla, räimivällä ja amatöörimäiselläkin tavallaan hieno levy. Toivottavasti jatkoa seuraa täyspitkän muodossa. Mieluiten vielä vinyyliformaatissa. Silloin myös visuaalinen puoli, johon bändi kansitaiteen ja facebooksivuiltaan löytyvien kuvien perusteella myös panostaa, pääsisi oikeuksiinsa.

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s