Uli Jon Roth Electric Sun – Beyond the astral skies

Ufohommia ja universaalisuuttaViiksekäs saksalainen on pelottava ja aikaansaapa olio. Oli kyse poliitikosta, muusikosta, aikuisviihde-elokuvan näyttelijästä tai naispuolisesta kuulantyöntäjästä. Uli Jon Roth on yksi noista vekkuleista germaaneista. Uli Jon, tuo nauvolaisen kalastajan Janne Henrikssonin toinen äpäräpoika. Ehkä. Scorpionsin alkupään levyjen kitaristi kuitenkin.

Uli Jon Roth Electric Sunin levy Beyond the astral skies ilmestyi -85. Sen sisältämä musiikki ei ole aikansa kuva, vaan ideologialtaan selkeää hippihommaa. Henkistä meininkiä. Henkistä meininkiä ja Hendrixiä. Hendrixiä sellaisena, jona Uli Jon Roth kuvitteli Hendrixin 80-luvulla kuulostavan.

Beyond the astral skiesin tunnelma on vaihteleva, mutta kokonaisuus yhtenäinen. Välillä Hendrixin haamu esittää astraaliprogea soittavaa Thin Lizzyä, väliin kevyempää poppia, pateettista Meat Loaf/Jim Steinman -linjaa paisutteluineen, hurjaa kitaratulitusta, jykevää progea, balladeja, lisää astraalimenoa. Kaiken monipuolisuuden takana piilee selkeä pyrkimys syvällisyyteen. Rothin musiikki sisältää elementtejä, joihin normipopmusiikissa harvoin pyritään. Uskonnollisuutta, universaalisuutta, hyvyyttä ja toivoa. Hieman haiskahtaa huumeilta, mutta semmoisia ne hippihommat ovat.

Kaikesta henkisyydestä huolimatta levyn pääosassa on soolokitara. Tilutusta ja vingutusta riittää. Sen verran oivaltavia soolot ovat, että niihin jaksaa keskittyä tämmöinen tasamaan tallaajakin. Jotain aseistariisuvan vetoavaa Rothin sydäverellä raapustamassa musiikissa on. On kuulijasta kiinni pitääkö tätä kornina tekopyhyytenä vai aidosti korkeuksiin kurottavana jumalanpalveluksena. Luulen tekijän olevan tosissaan ja vahva uskossaan, uskoo sitten mihin uskoo.

Paitsi että Uli Jonin soitto ja laulu välillä kuulostaa, myös hänen ulkoinen habituksensa näyttää Jimi Hendrixiltä. Beyond the astral skiesin kannen on maalannut Monika Dannemann, joka tarinoiden mukaan oli paikalla Jimi Hendrixin kuollessa. Myöhemmin hänestä tuli Uli Jonin tyttöystävä. Kaikki tämä tuntuu jotenkin niin erikoiselta yhtälöltä, että sen rinnalla Frank Marinon taannoinen selitys Hendrixin hengen siirtymisestä häneen kuulostaa melkein terveeltä.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Uli Jon Roth Electric Sun – Beyond the astral skies

  1. Paluuviite: Carmine Appice, Pat Travers, Chuck Wright – EVIL | Runaway girl

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s