Gene Pitney

Siinä niitä on, sydänsurujaMeillä kaikilla on sentimentaalinen puolemme, vähintään salattu sellainen. Minulla se ilmenee mm. Gene Pitneyn diggailulla. Häh? Se eunukinääninen tenoriko, kysyy joku. Just se. Mutta ei eunukin- vaan komeaääninen iskelmälaulaja. Ja paitsi laulaja, myös lauluntekijä. Hello Mary-Loun säveltäjä. Listaykköseksi Gene ei laulajana päässyt, mutta ainakin Ricky Nelson ja The Crystals pääsivät hänen kappaleillaan.

Tutustuin Pitneyhin kymmenkunta vuotta sitten, kun kaverini lähetti sivistystarkoituksessa läjän itse väsäämiään kokoelmia bluesista, gospelista ja 50-60 -lukujen amerikkalaisesta, paljolti itselleni aiemmin tuntemattomasta pop- ja viihdemusiikista. Ne kokoelmat tulivat muuten kalliiksi… Tätä ennen Pitneyn nimi oli tuttu vain Marc Almondin ja Pate Mustajärven kautta. Sittemmin on hyllyyni ilmestynyt ihan kelvollinen nippu hänen levyjään ja usein ne soittimessa pyörivät. Tänään viimeksi.

Parhaimmillaan Pitney on tulkitessaan dramaattisia, mahtipontisia viihdekappaleita, kuten A town without pity, Man who shot Liberty Valance, 24 hours from Tulsa. Ja kiihkeitä rakkauslauluja, kuten Only love can break a heart, Every breath I take, It hurts to be in love ja tie-ten-kin Something’s gotten hold of my heart. Melko tunnekylmä pitää olla, jos tuo viimeksi mainittu tai vaikka Donna means heartbreak ei minkäänlaisia tunteita väräytä. Kappaleita kuunnellessa tulee mieleen nickhornbymainen ajatuskulku, että kurjistavatko särkyneistä sydämistä ja epätoivosta kertovat poplaulut kuulijan elämää entisestään…

No joo, ei se noin mene. Gene Pitney on niitä tekijämiehiä, joiden musiikilla on parantava vaikutus. Vähän samaan tyyliin millä The Smiths -diggarit voivat murheissaan lohduttautua: Jos itsellä on kurjaa, niin voi olla varma, että Morrisseylla on vielä kurjempaa.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Gene Pitney

  1. Ernesti Kytövirta sanoo:

    ”Listaykköseksi Gene ei laulajana päässyt2
    Marc Almontin kanssa duetoituna ”Something’s Gotten Hold Of My Heart” meni listaykköseksi mm. briteissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s