Concussion!!! 18 gougin’ instrumentals 1958-1965

Kiehtova urheilulajiMiten helppoa oli elämä silloin, kun hyllyssä ei ollut kuin muutama lp. Tai c-kasetti. Ei valinnan vaikeutta. Ei tarvinnut kuluttaa aikaa miettien mitä kuuntelisi. Vaikka silloin aikaa oli. Nyt kun ei ole, sekin vähän kuluu hyllyä tutkiessa, pähkäillessä. Mitään ei löydy, mikään ei tunnu miltään.

Kunnes tapahtuu valaistuminen. Äsken se tapahtui melko pitkän risti-istuntasession jälkeen, katse tarkentui various artistsin älppäriin Concussion!!! – 18 gougin’ instrumentals 1958-1965. Tätä pitää pitkästä aikaa kuunnella, ihan vaikka kiehtovan kansikuvan takia.

Concussion!!! sisältää raakaa, räyhäkästä, vauhdikasta ja ah niin ihastuttavaa minulle täysin tuntemattomien bändien esittämää surfmusiikkia. Surfia tai garagea tai mitä lie. Tiedätte kyllä; rumpuintro, twängäävä kitara ja raisu soolo, ankarasti tuuttaava saksofoni, kova vauhti. Väliin mystistä avaruusfiilistä, väliin suorastaan pelottavaa tunnelmaa. Musiikkia, joka useimmille lienee tuttua elokuvasta Pulp fiction. Tällä levyllä vain kaikkein alkukantaisimmassa muodossaan, kaikenlainen sofistikoituneisuus loistaa poissaolollaan.

2/3 levystä on sinkkujulkaisuja, loput aikanaan julkaisematta jääneitä. Jälkimmäisistä osa on aika amatöörimäistä kamaa. Se ei ole huono määre, päinvastoin. Mutta pakko myöntää, että esim. Downbeatsin Wild side ja Nautiloidsin Nautiloid reef kertovat selvää kieltä siitä, miksi kappaleita ei aikanaan pantu jakeluun. Hyvin ne kokoelmalle sopivat, en minä sillä.
Minulle bändien nimet eivät todellakaan sano mitään. Kuten Holidays, Jeujene & The Jaybops, Ben Leonard & The Furies, Jack & The Rippers jne. On aina mahtavaa huomata, että maailmasta löytyy jatkuvasti vanhaa uutta musiikkia, josta ei aiemmin ole mitään havaintoa. Mahtavaa ja samalla ahistavaa. Kun on niin paljon vielä puutteita levyhyllyssä. Puutteita, jota en edes tiedä olevan olemassakaan.

Kai se on jossain vaiheessa otettava järki käteen ja myönnettävä, että ikinä ei levyhylly tule olemaan tarpeeksi kattava. Taidan silti jatkaa yrittämistä.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s