Punainen Lanka

Blogini lukija muistanee kaksijakoisen suhtautumiseni 70-luvun poliittiseen musiikkiin. Geeniperimäni käskee ottamaan huomioon kommunistien julmuuden, sydämeni haluaa käsittää aiheeseen hurahtaneiden taiteilijoiden olleen oikeasti parantamassa maailmaa. Kun katson Punainen Lanka -yhtyeen debyyttilevyn takakannen bändikuvaa, uskon sydäntäni. Nuoria aatteen palon kirkastamia miehiä, keskellään päättäväisen ja luonnollisen kauniin näköinen Eija Ahvo. Todella kauniin. Kunpa nykyiset pyllynpyörittäjät ja tissitähdet tajuaisivat, että seksikkyys on eri asia kuin porno. Ei sillä ettenkö minä ihan mielikseni pyllynpyörittäjiäkin katso, kunhan ei kuunnella tarvitse. Olen kuitenkin mies. Silti Eija Ahvo pesee ulina-R&B:n tähtöset 6-0.

Mutta asiaan. Love recordsin julkaisema Punaisen Langan debyytti-lp ilmestyi 1976. Eija Ahvon lisäksi bändistä löytyy mm. Harri Saksala, Antero Jakoila ja Sakari Kukko. Kukko lienee ollut bändin taiteellinen johtaja, niin paljon Piirpaukeelta levy kuulostaa. Kansansävelmät Helelellee ja Rahapolska ovat ihan sitä ihteään, muutenkin koko levy Muddy Watersin Folk singer -levyn fiiliksissä kulkevaa Köyhän miehen bluesia lukuunottamatta on kuin suoraan Kukon pääbändin tuotoksia. Se ei levyä pahenna, ei todellakaan. Kaikkein komeimmat biisit ovat Jos mun tuttuni tulisi ja Ne tulevat Maria, ne ovat ihan parasta 70-luvun kotimaista musiikkia. Simon & Garfunkel -cover Taistelija pitää tietysti mainita, siitähän Punainen Lanka tunnetaan. Sitä aatteen paloa löytyy eniten em. Mariasta ja luonnollisesti Punavangin laulusta.

Punainen Lanka on -edelleen- tuoreen kuuloista, uutta luovaa musiikkia. Kansanmusiikkia, mahtipontista poppia, jatsia ja progea. Hellää ja kaunista, vakavaa ja sydämellistä. Olen aina pitänyt tyylien sekoittamisesta, fuusiosta. Uutta syntyy yhdistelemällä vanhaa. Punainen Lanka on musiikkia, jota kuunnellessa aika ja paikka menettävät merkityksensä. Siitä tulee nostalginen, melankolinen, kaipaava ja silti toiveikas fiilis. Maailma olisi tylsä paikka ilman Lovea.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s