Anssi Kela – Matkamuistoja

Kelan kirjan hauskimman vitsin murjaisee yllättäen Ritva Santavuori heti ensimmäisellä sivulla.

Kehuin Anssi Kelan musiikin ja persoonan täällä jo aiemmin. Nyt kehun Kelan kirjan, Matkamuistoja. Liian harvoin tulee nykyisin naurettua ääneen. Tätä kirjaa lukiessa tuli, useasti. Tietenkään pelkästään se ei ole hyvän kirjan merkki, ainoastaan hauskan. Uskallan kuitenkin pitää Matkamuistoja hauskuudestaan huolimatta myös hyvänä. Jopa syvällisenä kirjailijan heretessä pohtimaan suosionsa vaihtelua, pelimannin elämän raadollisuutta.

Vaan paskat syvällisyydestä. Sukellus Kelan bändin keikkabussiin saa hyvälle tuulelle. Kutakuinkin tervejärkiset, jopa fiksun oloiset ihmiset kuluttavat aikaansa epäsananmuunnoksiin (pojjaat muslimeiksi, arsenisitille penaltyä), omituisiin seurapeleihin (brosyyri), äärimmäisen tylsiin rituaaleihin (järville taputtaminen) ja huumorittomiin vitseihin (Otto Wille Kuusinen). Ja se on kuulkaas hauskaa näin sivustaseuraajan näkökulmastakin.

Matkamuistoja ei ole pelkkä kirjoituskokoelma, vaan jouhevasti etenevä tarina. Kirja. Ei siinä sen kummempaa juonta ole, jos sellaiseksi ei lasketa Kelan hampaan katkeamisen aiheuttamia hoitotoimenpiteitä, mutta silti se piti lukea kutakuinkin yhdeltä istumalta. Ettei tunnelma katkea. Kiertuemerkinnät, muistelukset, unet, tarinat ja silkat vitsit onnistuvat anekdoottimaisuudestaan huolimatta kasaantumaan yhtenäiseksi tarinaksi. Lienee vaatinut melkoisesti hiomista, vaikka kirja käsittääkseni pohjautuu Kelan blogimerkintöihin. En tosin ole tästä varma. Olen meinaan aktiivisesti lukenut Kelan blogia ja silti kirjan sisältö tuntuu uudelta.

Helppoa luettavaa, suosittelen. Tykästyin niin, että ajattelin ostaa äijän seuraavan levyn heti sen ilmestyttyä, enkä alelaareista kuten edelliset.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Lukemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Anssi Kela – Matkamuistoja

  1. Mika sanoo:

    En ole varsinaisesti Anssi Kela-fani, enempikin olen sympatiseerannut häntä. Sattui käteen tuo Matkamuistoja-kirja Akateemisessa Kirjakaupassa ja oli niin hykerryttävää silmäiltävää että halusin ostaa mukaani. Jotakin niin tuttua siinä maailmassa, vaikka itse amatöörikitaristina en ole nähnyt puoliakaan tuosta elämästä. Ekan luvun sain eilen illalla loppuun ja odottelen malttamattomana että pääsen jatkamaan. Täytyy kyllä nostaa stetsonia Anssille kirjallisesta ilmaisusta ja itseironiasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s