Miika Nousiainen – Metsäjätti

Kiertelin ja kaartelin Miika Nousiaisen Metsäjättiä työpaikalla. Että en tätä viitsi lukea. Ei kiinnosta puunjalostusteollisuuden isopalkkaiset pomot sen kummemmin kuin melkein samoja rahoja ansaitsevat duunaritkaan. Pitäkööt ongelmansa, minulla on omani. Sitä paitsi Maaninkavaara oli niin hyvä, että en halua pilata fiilistä lukemalla varmasti huonompaa kirjaa. Mutta sitten kovasti arvostamani hoitaja -kirjastonhoitaja siis- minulle Metsäjättiä suositteli. Luin.

Hyvä kun luin. Melkein yhdeltä istumalta, en malttanut kesken jättää. En oikein tiedä miksi, eihän tämä nyt periaatteessa kummoinen kirja ole. Tavallinen tarina, ei suurta taidetta. Ei ìhmeellinen juoneltaan, ei edes tekstiltään, ei yllättävä. Jotain vetoa siinä kuitenkin oli. Nousiaisen on pakko olla hyvä kirjailija. Tekee pikkuasioista taidetta. Tai  no, eivät työ, urheilu ja elämä ole pikkuasioita.

Metsäjätti kertoo metsäyhtiön pikkupomon Pasin ja saman firman duunarin Jannen äänin Törmälän kylän ja sen tehtaan elämästä. Törmälästä, sen asukkaiden loputtomasta negatiivisuudesta, joka tiivistyy yhden sivuhenkilön -Mikan, heh heh- teesiin ”mikään ei kannata”. Jostain ihmeen syystä samaistuin Mikan lisäksi kovasti myös Jannen eihän minusta ole mihinkään -asenteeseen. Jannesta kuitenkin oli, vaikka hän ei sitä millään meinannut tajuta.

Hieno kirja. Luen nykyisin liian vähän. Aika menee muuhun, todennäköisesti tärkeämpään. Turf ja Force 10, köh köh. Harva kirja vain nykyisin jaksaa innostaa niin paljon, kuin nyt Metsäjätti. Kauhulla luin Nousiaisen haastattelun, jossa hän pohti kirjoittaako enää mitään. Kaikki on jo sanottu. Ei ole. Ei varmasti ole. Kirjoittakoon vaikka musiikista, kun se hänelle selvästi tärkeää on. Jooko?

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Lukemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Miika Nousiainen – Metsäjätti

  1. lukija sanoo:

    Entäs jos sinä kirjoittaisit musiikista, vinyyleistä, painista, lemmikeistä, perhesuhteista, elämästä metsässä tai sen lähellä, lumitöistä, puunkaadosta? Mika kirjoittaa paremmin kuin Miika.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s