Pretty Maids

Kauniit naiset ovat vaarallisia, mutta kiehtovia. Varmaan siksi levyhyllystäni löytyy kaksi tanskalaisen Pretty Maidsin lp:tä. Tosin bändin muusikot ovat rumia miehiä. Tai no, nuoria komeita poikiahan nuo näillä levyillä vielä ovat. Viiksiasteikolla mitattuna bändi on huono, vain yhdet löytyvät. Täydet pisteet niiden törkeydestä kyllä. Mikä ihmeen mielenhäiriö saa miehen kasvattamaan itselleen viikset?

Pretty Maidsin debyyttialbumin Red, hot and heavy (1984) aloittaa elokuvallinen intro ja sen jälkeen alkaa heavypaahto kovalla vauhdilla tuplabassareineen ja menevine riffeineen. Laulaja Ronnie Atkinsilla on miehekäs ärinä ja äänialaa sen mitä tämmöiseen rypistykseen tarvitsee. Aloituskappaleen vauhti ei jatku koko levyn mittaa. Välillä mennään hitaammin ja raskaammin, välillä selkästi radio-orientoituneemmin, suorastaan bonjovimaisiin poppiulottuvuuksiin kurottuen. Kitarasooloissa ja -harmonioissa löytyy viitteitä Iron Maideniin ja jopa Thin Lizzyyn. Itse asiassa levyn päätöskappale Little darling onkin Lizzyn materiaalia. Red, hot and heavylla Pretty Maids ei oikein osaa päättää haluaako se olla alan harrastajien arvostama rankka jytäbändi vai laajempia kansanosia miellyttävä kevythevite.

Ai niin, tärkein meinasi unohtua: Kannessa on nainen rinnat paljaina.

Debyytin seuraaja, vakavahenkinen Future world, ilmestyi vasta -87. Se tekee kaiken Red, hot and heavya ammattimaisemmin. Vauhtia on edelleen, mutta musiikki on muuttunut sofistikoituneemmaksi ja entistä popimmaksi. Kyllä tämän heavyksi silti tunnistaa. Vaan Red, hot and heavyltä löytyvää jopa acceptmaista huumoria ja mättöä ei Future worldilta löydy. Parissa kolmessa vuodessa bändi on muuttunut nuoruuden innolla paahtavista remeltäjistä vakaviksi ammattilaisiksi ja siinä samalla menettänyt vanhan heavyrockin sielun. 80-luvun puoliväli oli ankaraa aika heavybändeille, melkein kaikki muuttivat soundiaan ja tyyliään. Aniharvat onnistuen.

Yhdellä Future worldin kappaleella laulaa taustoja Graham Bonnet ja levy on omistettu Phil Lynottin muistolle. Suomalaisessa rocklehdistössä Pretty Maids ei kasarilla kunniaa saanut, mutta ihan kelvollista alansa kamaa tämä on. Tanskanmaassa on tunnetusti jotain mätää, mutta Pretty Maidsia ei siitä voine syyttää.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Pretty Maids

  1. Hgtete sanoo:

    • Mika sanoo:

      Hah, hyvä minä, kiitos sinä! Piti ennen kirjoittamista tarkistaa ko. biisin tekijä, mutta unohdin. Korjasin. Tänks!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s