Bo Hansson

Hobitit ovat keljuja vätyksiä, jotka eivät muuta tarvitse kuin tunnin turpaan. En siis ole koskaan saanut luettua Tarua sormusten herrasta loppuun. Monta kertaa olen yrittänyt ja aina hyytynyt jonnekin sivun 200 paikkeille. Ne elokuvatkin ovat erikoistehosteineen tylsää junnaamista. Silti yksi suosikkilevyjäni on Bo Hanssonin Sagan om ringen.

Sagan om ringen on loistavaa, hieman naivistista progetunnelmointia. Siksi olin tyytyväinen, kun löytyi divarista vinyylimuodossa saman miehen lp:t Attic thoughts (1975) ja El-ahrairah (1977). Jälkimmäinen on saanut innoituksensa kirjasta Ruohometsän kansa ja sen luin jo 30 vuotta sitten. En ole uskaltanut uusintalukea teosta, koska niin monet lapsuuden suosikkikirjat ovat aikuisena uudelleentarkasteltuna osoittautuneet pettymyksiksi. El-ahrairah on ajankohtainen teos tässä taloudessa, koska pari viikkoa sitten kylän koirat tekivät vierailun lemmikkikaniemme häkkiin ja popsivat ruohometsäläiset ns. parempiin suihin…

Yllätyin jänislevyllä kitaran päällekäyvästä osuudesta. Sagan om ringenillä se on tyylikkään rauhallinen tunnelmanluoja, El-ahrairahilla sooloillaan ankarasti. Muutenkin levy on Sagania soitto-orientoituneempaa ja meno raisumpaa. Attic thoughts -alunperin Mellanväsen- on rauhallisempi, mutta silti melko lailla samaa kamaa kuin jänislevy. Eipähän pääse kukaan sanomaan, että Hansson olisi ratsastanut Saganin menstyksellä. Totta kai näissä kahdessa levyssä on paljon samoja piirteitä kuin siinä, Hanssonilla on persoonallinen ote musisointiinsa. Hauska yksityiskohta on Attic thoughtsin kappale Rabbit music. Se ennakoi ilmeisesti El-ahrairahia.

Mainioita levyjä molemmat, vaikka eivät kokonaisuutena Saganin veroisia. Vielä kun saisi Ur trollkarlens hattin. Myös Hansson & Karlsson -duoon pitää tutustua.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Bo Hansson

  1. K.P.Tikka sanoo:

    Jee! Ja sitten voi jatkaa esim. saksalaisen Popol Vuhin albumeilla Hosianna Mantra, In den Garten Pharaos….. jne.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s