Howard Sounes – Paul McCartney

Sivulla 515 Chrissie Hynde tiivistää Howard Sounesin tuoreen Paul McCartney -elämäkerran keskeisen sisällön yhteen lauseeseen: ”Kukaan ei halua olla Paulin lähellä kun hänen hymynsä hyytyy.” Sounes ei todellakaan silitä päähenkilöään myötäkarvaan. McCartneyn miellyttävän julkisuuskuvan taakse kätkeytyvä vaikeampi persoona tuodaan esiin suorasanaisesti.

Eivät McCartneyn luonteen huonot puolet yllätyksenä tule kellekään Beatlesinsä lukeneelle. Hän on impulsiivinen, vaativa ja kritiikkiä muilta kuin John Lennonilta ollenkaan sietämätön päällepäsmäri. Siinä sivussa hän kuitenkin on yksi kaikkien aikojen parhaita popsäveltäjiä ja kaikkien aikojen parhaan orkesterin primus motor. Sounesin kirja sortuu ajoittain juoruiluun, mutta Albert Goldmanin tyylisestä katkerasta luonnemurhasta ei ole kyse. Sounes ei ole lähtenyt kuvaamaan kohdettaan sen kummemmin fanin kuin vihamiehenkään näkökulmasta, vaan hän pyrkii objektiivisuuteen. En kuitenkaan usko kirjailijan saavan McCartneylta joulukorttia.

Eniten McCartneyn käyttäytymisessä tämän kirjan totuudessa ihmetyttää täydellinen käsien paskaan iskeminen Heather Millsin suhteen. Miten niin kokenut mies menee moisen eukon ansaan. Linda-vaimon kuolema ilmeisesti vei hältä järjen ja elämänhalun. Puhtain paperein tuosta tuhoontuomitusta toisesta avioliitostaan ei selviä Paulkaan. Juuri tässä osiossa kirja menee sen verran ilkeästi juoruilun puolelle, että minua alkoi ällöttää.

Kirjan musiikilliset analyysit eivät ole järin syvällisiä. Eikä niiden tarvitsekaan olla, kaltaiseni die-hard -fanit löytävät sitä tuubaa tarpeeksi muualta. Ne eivät myöskään ole pelkkää hehkutusta; McCartneyn soolotuotanto teilataan tarvittaessa -eli usein- aivan maan rakoon. Myös tunnustusta sille annetaan silloin kun on sen aika. Kirjan jako Beatlesiin ja sen jälkeiseen aikaan on melko sopiva, puolet ja puolet. Suurinta osaa kiinnostaa Beatles enemmän kuin soolotuotanto, mutta todennäköisesti tämän kirjan lukija tuntee Beatlesin tarinan hyvin jo ennestään.

Helppolukuinen ja hyvä kirja, vaikka välillä mieltäni kaihersi kysymys onko minun välttämättä tiedettävä näin paljon suosikkiartistini yksityiselämästä.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Lukemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s