Tauno Palo – Kulkurin kannel

 

Näyttää keväältä. Jo on aikakin. Kevät on syntymisen ja heräämisen aikaa, aikaa jolloin rupeaa helposti miettimään tulevaisuuttaan, sitä mitä on saanut tehdyksi ja mitä vielä pitäisi saada. Sen mielialan ja likaisenkauniin luonnon soundtrackiksi tällaisena palmusunnuntaina sopii mainiosti sekä surullinen että parantava musiikki, Tauno Palon Kulkurin kannel.

Pelkästään kappale Erotessa riittäisi yhden laulajan elämäntyöksi. Erotessa on menneisyys ja oman aikansa nykyisyys täydellisessä paketissa. Siinä yhdistyy kansanlaulu, progressiivinen popmusiikki ja 60-70 -luvun poliittinen laululiike. Suru ja toivo, nuoruus ja vanhuus. Erotessa on yksi hienoimpia tässä maassa tehtyjä lauluja, sen kuunteleminen kuivin silmin vaatii ponnisteluja.

Levy on alusta loppuun hienoa kuultavaa. Sinä et sitä tietänyt, Tuutulaulu, Silmät armaat sinisen harmaat, juuri sitä slaavilaismelankolista jo äidinmaidosta imettyä kansallista mielenmaisemaa ajalta ennen lopullista amerikkalaistumistamme. Levyn kappaleet ovat varta vasten Paloa varten sävellettyjä lähinnä Erkki Melakosken ja Otto Donnerin toimesta. Tekstit ovat Larin-Kyöstiä, Saima Harmajaa ja Aale Tynniä. Lisäksi niitä on Jaakko Rugolevilta, minulle tuntemattomalta nimeltä. Levyn sisältöön on todellakin panostettu ja se kuuluu. Soittajapuolelta löytyy nimiä tunnetuimmasta päästä Heikki Laurila, Juhani Aaltonen, Nono Söderberg, Matti Bergstöm, Matti Oiling ja Pauli Granfelt.

Kulkurin kanteleesta tulee mieleen Vesa-Matti Loiri. Palossa ja Loirissa on laulajina samankaltaista karismaa. Laulavia näyttelijöitä on Suomi puolillaan, mutta vakuuttavuudeltaan harva yltää näiden miesten rinnalle. Vertailu Loiriin tämän levyn tiimoilta on helppoa Larin-Kyöstin takia. Larin-Kyösti oli Eino Leinon aikalainen ja ystävä ja Loirin Leino-levytykset ovat tunnettuja ja arvostettuja. Loirin Lapin kesä ja Palon Suvisia suruja on sellainen kaksikko, että sen enempää ei kesästä enää tarvitsisi sanoa sen kummemmin musiikin kuin kirjallisuudenkaan taholta.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Tauno Palo – Kulkurin kannel

  1. K.P.Tikka sanoo:

    Minulla oli noita kerran 2. Toisen vaihdoin rauhalaisen psykologin kanssa M.A.Nummisen singleen I Pescatori di Perle. Siitä voin sanoa, että kauneus on kouristuksenomaista. Sensijaan T.Palon levy on kyllä asiallista tavaraa edelleen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s