Tuomas Kyrö – Urheilukirja

Lopetin urheilun seuraamisen 7.5.2003. Suomi sössi 5-1 johtoaseman 5-6 tappioksi. Ruotsille. Turha tulla selittämään häviämisen olevan osa urheilun viehätystä. Joku tolkku häviämiselläkin. Päätin etten enää nostata verenpainettani urheilun takia. Ainoastaan jalkapallon arvokisoja seuraan edelleen melko tiiviisti, vaikka en samalla intohimolla kuin aikaisemmin. Brasilian tappio ei hetkauta, ne ovat jo niin paljon voittaneet. Englannin jatkuva alisuorittaminen ei aiheuta puolen tunnin rauhoittumiskävelyä. Italian ja Ranskan tappiot ihastuttavat enemmän kuin suosikkien voitot. Luin silti Tuomas Kyrön Urheilukirjan.
 
Kyrö kirjoittaa lakonisen hauskasti ja itseironisesti. Silti lämpimästi. Tekee rinnastuksia musiikkiin, tosin niistä huomaa ettei musiikki ole enää hänelle tärkeää. Ehkä Kyrölle on käynyt samoin kuin minulle urheilun kanssa. Ehkä Somewhere in time aiheutti niin suuren pettymyksen, että hän päätti unohtaa toisen lapsellisista hölmöilyistään.
 
Oletin Urheilukirjan olevan piruilua urheiluhullulle kansalle, mutta sitä se ei ole. Se on rakkaudentunnustus. Välillä Kyrö asettaa muutamalla hyvin valitulla sanalla urheilun aseman maailmassa oikeaan mittasuhteeseen, välillä hehkuttaa sitä kuin Jukka Pakkanen jalkapalloa. Kaikesta huomaa kirjailijan tuntevan aiheensa. En voi välttää Uskollinen äänentoisto -vertailua. Tosin Kyrö ei ole fanaattinen kuten Rob Fleming musiikin tai Nick Hornby Arsenalin suhteen. Selkeästä faniudestaan huolimatta Kyrö on tarkkailija. Rakastava ja ymmärtävä tarkkailija. Tosin nykymuotoiselle rahalähtöiselle urheilulle ei juuri ymmärrystä löydy. Mikä oikein onkin.
 
Edes kaltaiseni väsynyt kyynikko ei voi olla liikuttumatta Kyrön kirjoittaessa Pentti Salmen ai ai ai -huudosta Lake Placidissa. Niin selkeästi tuo sadasosan tappio on mielessä. Muistan myös serkkupojan kauhistuneen ilmeen ja huudon television ääressä… Näinköhän sitä joskus vielä innostuisi.
Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Lukemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s