Kahvipöytäkirja hevirokista

Daniel Bukszpanin Heavy metal – Raskaan musiikin pioneerit, jättiläiset ja kapinalliset -kirja on komea, viihdyttävä ja pintapuolisuudessaankin mainio katsaus heviin, metalliin, jytään tai miksi ikinä tuota kriitikoiden ja popsnobien ikuisesti halveksimaa musiikkia kutsutaankin. Kirjassa on lyhyet esittelyt yli 200 bändistä tai artistista aina Iron Butterflysta ja Blue Cheeristä alkaen viimeaikojen uusiin mitä hämmentävimpien genremääritysten luokittelemiin metallibändeihin asti. Skaala on laaja, mukaan on mahtunut jopa MC5 ja Sweet. Tämä saa varmasti monet hyperventiloimaan.

Tekijä varoittaa heti kättelyssä, että kirja ei ole kattava ja monen suosikkibändi puuttuu listalta. Niin tekee. Kirjan suomentajat (Lotta Heikkeri ja Miki Peltola) ovat ansiokkaasti päivittäneet ja muokanneet tätä alunperin 2003 ilmestynyttä järkälettä ynnä lisänneet kotimaisia bändejä ja muutenkin suomalaista asiaa joukkoon. Ehkä on heidän ansiotaan, että kirja on näin viihdyttävä ja ainakin minun huumorintajuuni iskevä?

Kirjan jutut ovat ihastuttavan sarkastisia, sopivan kärkeviä ja kuitenkin riittävän humoristisia ollakseen ilkeimmilläänkään loukkaamatta hevidiggareita. Se on meinaan vaikeaa, me headbangerit -tai paremminkin wannabe-sellaiset- kun emme siedä minkäänlaista poikkipuolista sanaa suosikkibändeistämme…

Kirjassa on paljon upeita ja hauskoja kuvia hauskoine kuvateksteineen. ”Miettiiköhän Rudolf Schenker vielä tämän kuvan nähtyään sitä, miksi häntä pidetään vähän hölmönä tyyppinä.” Kirjaa ei välttämättä tarvitse lukea sanasta sanaan, vaan selaillen ja katsellen. Tämmöiselle enemmän alan musiikin menneisyyteen jämähtäneelle keskivertokuuntelijalle siinä on mukana paljon ihan never heard -osaston bändejä. Jotkut esittelyistä tosin herättivät mielenkiinnon niitä kohtaan ja kohta on taas lompakko levällään. Kiitos siitä.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Lukemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s