Poimintoja alkutalven hankinnoista

Kyllä tämä työstä käy. Näiden loppuvuoden hankintojen läpikäyminen. Ehkä pitäisi keskittyä ostamiseen, ulkoistaisin kuuntelun jollekin muulle. Vapaaehtoisia?

Central Parkissa New Yorkissa oli tungosta 19.9.1981. Simon & Garfunkel yhtyeineen piti siellä konsertin, josta julkistiin selkeästi nimetty The concert in Central Park -tuplalevy seuraavana vuonna. Oikein mainio konserttitaltiointi onkin. Vähän tosin ihmetyttää, että puolet levyn kappaleista on Simonin soolotuotantoa/covereita. Materiaalipulaa ei olisi tullut, vaikka kaikki konsertin kappaleet olisi otettu Simon & Garfunkelin backkatalogista. Ei siinä sinänsä mitä, hyviä levyjä Simon teki pelkällä omalla nimelläänkin. Tuli vain mieleen, että halusiko hän kappalevalinnoilla muistuttaa nättipoika-Garfunkelia kuka on herra talossa. En tiedä. Mukavaa kuunneltavaa yhtä kaikki.

Jos The Long Rydersin Two fisted tales ilmestyisi tänään eikä jo 1987 sitä sanottaisiin varmaan alt.countryksi. Ehkä. Määre on jokseenkin hämärä. Two fisted talesin musiikki on juurevaa, maanläheistä kitararokkia, joka vie ajatukset välillä 60-luvulle, välillä 70-luvulle. Rummunmäiske tosin viimeistään kertoo 80-luvusta, vaikkei se aikansa pahinta sillä saralla olekaan. Hyvä levy. Paikoin dylania, paikoin tompettyä, paikoin tuntuu että bändi on ammentanut samoista lähteistä kuin suomalainen aikalaisensa Smack. Oli mitä oli niin hyvä sekoitus. Toimii.

Kun levy alkaa mandoliininhelinällä ei se voi olla läpeensä huono. Eikä ole tämä Hootersin Nervous nightkaan (1985). Mandoliini-intron jälkeen alkaa tosin aika moderni pop, mutta onneksi kelpo sellainen. 80-lukua pidetään yleisesti surkeimpana vuosikymmenenä rock-/popmusiikin historiassa, mutta kyllä sieltä helmiä löytyy siinä missä muiltakin vuosikymmeniltä. Tämäkin on ihan hyvä, vaikka en ihan helmeksi laskekaan. Levyltä puuttuu kahta vuotta myöhemmin julkaistulta One way home -levyltä löytyvän Johnny B:n tapainen iskusävelmä, joka olisi erottunut nyt kenties hieman tasapaksusta kappalemateriaalista. Pitää tosin ottaa tuo One way home pitkästä aikaa kuunteluun ennenkuin uskalla tehdä kauaskantoisia vertailuja tämän ja sen levyn välillä.

Joskus on ikävä Helsinkiin. Ikävä tosin menee ohi kun siellä käy. Kuitenkin kun Harri Saksalan Vaellan vaellan -levyltä löytyi Helsinki-sarja (Vanha Rööperi, Kesä Sörnäisissä ja Helsinki, rakastettuni), en voinut olla ostamatta. Levy on julkaistu 1979 ja tuolloin kaupunki oli perin juurin toisenlainen kuin nykyisin. Tämä on kai tiedostavaa musiikkia. Eli vasemmistolaisesta laululiikkestä muotonsa ammentavaa. Mikäs siinä, genrestä löytyy mahtavia tulkintoja vaikka kuinka. Tämä levy tosin tuntuu vähän pettymykseltä, huolimatta siitä, että en oikeastaan tiedä mitä odotin. Vaikka Saksalan historiasta löytyy mm. yhtyeet Topmost, Apollo ja Kalevala arvasin toki ettei tällä levyltä rokinrenkutusta ole. Minun makuuni tässä on silti liikaa daideellista pianonkilkutusta, toisenlaiset sovitukset helpottaisivat kuuntelua. Vaellan vaellan on tekstipainotteinen teos ja niitä löytyy mm. sellaisilta nimiltä kuin Claes Andersson, Katri Vala, Tommy Tabermann ja Aulikki Oksanen. Myös Saksala itse on tehnyt sanat kahteen kappaleeseen. No, minä en ole tekstipainotteinen kuulija, ehkä siinä on syy vähäiseen innostumiseeni.

Mihinhän kävisi käsiksi seuraavaksi. Ainakin pelkästään nimen ja kansikuvan perusteella eurolla ostamani Chris Daniels & the Kingsin That’s what I like about South vaikutti rentouttavalta kuunneltavalta. Jokunen kasarihevikin on vielä kahlaamatta. Vai siirtyisikö räppiin…

 

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s