Piirpauke – Koli

Melko harvoin ostan nykyisin äänilevyn heti sen ilmestyttyä, täydellä hinnalla. Tai no, tänä vuonna olen ostanut aika monta, tarjonta on ollut laadukasta. Piirpauken Koli on yksi näistä. Kun näin levyn nimen ja kannen päättelin nokkelasti, että yhtye on palannut ”kotiin”, suomalaisen musiikin pariin. Eli siihen Piirpaukeeseen josta eniten pidän. Kun vielä huomasin, että kitaristina on Jukka Orma ja mukana Sibeliuksen kappaleita en enää voinut vastustaa kiusausta ja tilaus lähti samantien.
 

Ei tarvinnut pettyä, suomalaiskansallisilla linjoilla mennään yhdestä Tsaikovskin kappaleesta ja afrikkavaikutteista huolimatta. Levyn vertailukohdaksi on helppo ottaa yhtyeen Villi itä -levy neljännesvuosisadan takaa, koska siinä kappalemateriaali perustui tai sai innoituksensa suomalaisista/karjalaisista kansansävelmistä. Kolilla tosin mukana on ns. taidemusiikkia ja enemmän muita etnovaikutteita. Piirpauken kohdalla on kuitenkin turha tehdä jakoa taide-/kansanmusiikkiin tai jatsiin tai mihin tahansa progeen; musiikki on aina Piirpauketta.

Toivo Kuulan säveltämän Blue Alman alkaessa homma on heti paketissa, Sakari Kukon saksofonista ei voi erehtyä, Piirpaukeelta kuulostaa. Kappale tekee pelin selväksi; tässä olemme, osaamme tämän homman. Orma soittaa rajun rockhenkisen soolon kuin huutaakseen, että olen tullut taloon. Meno jatkuu reippaassa Paimenen polskassa, jonka aikana neljävuotias poikani tuli kysymään mikä soitin siinä soi. En tiedä, joku pilli tai muu huilu, hienolta kuulostaa joka tapauksessa.

Levyllä on jonkin verran myös laulua, afrikkalaista sellaista, mm. hienosti nimetyssä Kaustinen-Dakarissa ja yllättäen Sibeliuksen Romancessa. Sibeliukselta Kukko on ottanut mukaan neljä kappaletta ja lisäksi nimennyt yhden oman sävellyksensä Ainola festivoksi. Valse tristen mukanaoloa ovat jotkut arvostelleet sen liiallisen tuttuuden takia, mutta turhaan. Ei hyvää kappaletta pidä unohtaa vain siksi että se on suosittu. Kukko mainitsee levyn kansiteksteissä löytäneensä Valse tristestä flamencovaikutteita ja nostaa ne esiin, Orman suureksi mielihyväksi uskoisin. Orma soittelee hienoja sooloja kautta koko levyn. Kovassa seurassa on hän, sillä aiemmin yhtyeessä on kitaroinut mm. Hasse Walli, Jukka Tolonen ja Juha Björninen. Orma on näistä eniten rockmuusikoksi mielletty soittaja, mutta urallaan häneltä on taittunut soulit ja jatsit ja kansanmusiikit ja iskelmät. Että juuri sopiva mies Piirpaukeeseen.

Koli on koostettu hienosti. Alun selkeästä kansanmusiikkimeiningistä aletaan pikkuhiljaa siirtyä ”vaikeampaan” tavaraan hauskan Ainola Festivon kautta ja Valse tristen loppuhuipennuksesta lähtien mennään ihan jatsiksi, kunnes Pippuripolskan lopussa aletaan palautua kansanmusiikkipohjalle Konstan parempaa valssia odotellessa. Varmasti ihan huumorimielellä Konstan parempi valssi säikytetään alkuun jatsina, kunnes selkeä pelimannimusiikki vie levyn onnelliseen päätökseensä.

Koli on erittäin onnistunut yhdistelmä kaikkea sitä mistä Piirpauke on tullut tunnetuksi. Musiikki on kansainvälistä, rajoja rikkovaa, monien kulttuurien sulautumaa. Kolilla kaiken pohjana on kuitenkin Suomi ja juuri se tekee musiikista helppoa kuunneltavaa, jo äidinmaidosta tutuksi tulleena.

Piirpauken ensimmäinen lp ilmestyi 1975. On upeaa, että 35 vuotta myöhemmin yhtye teki varmasti uransa parhaimpiin kuuluvan levyn. Piirpauke tekee musiikkia, josta kaltaiseni taide- ja jazzmusiikista mitään ymmärtämätönkin osaa kouluttamattomine korvineen nauttia täysin palkein. Jos neroja on olemassa niin Sakari Kukko lienee yksi niistä.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s