J-V. Sappinen – Heavy rock

Sain joskus 80-luvun alkupuolella siskoltani Jorma-Veikko Sappisen 1979 toimittaman kirjan Heavy rock (Soundi-kirja 5). Tuo päällisin puolin melko vaatimaton teos määritteli minulle sen mitä heavy rock on, enkä ole katsonut tarpeelliseksi tuota näkemystä muuttaa vielä yli neljännesvuosisata myöhemminkään. Tässä mitään tuuliviirejä olla. Kirjassa on oma luku seuraavista yhtyeistä/artisteista: Yardbirds, Cream, Eric Clapton soolona ja eri kokoonpanoissa, Jeff Beck, Led Zeppelin, Deep Purple, Rainbow, Free, Bad Company, Black Sabbath, Blue Öyster Cult, Ted Nugent, Rush ja Van Halen, lisäksi yhteen lukuun koottuna Styx, Trillion, Head East, The Boyzz ja Scorpions.

 

 

Tässä vaiheessa joku asiaan perehtynyt jo hioo vastaväitettä, että ei tuolla ole kuin yksi hevibändi koko porukassa, Black Sabbath. Turha urputtaa, se on näin kun kerran kirjassa niin lukee… Noh, jos ihan vakavissaan puhutaan, niin osa noista nimistä on tietenkin niitä edelläkävijöitä joiden seuraajista vasta tuli hevibändejä. Yardbirds, Claptonin miehittämät Blind Faith, Delaney & Bonnie ja Derek & the Dominoes olivat bluesia ja poppia ynnä osa Jeff Beckin tuotannosta silkkaa fuusiojatsia. Mutta kaikki nuo nimet ovat omalta osaltaan syyllisiä siihen mitä nykyisin hevirokkina pidetään. Jos Sappisen kirjasta otettaisiin uusintapainos pitäisi sen alaotsikkona olla ”vapaamuotoinen ja suppea katsaus lähinnä brittiläisen heavy rockin synnystä ja sen kehityksestä punkin suursuosioon asti, aikaan ennen uuden brittiläisen heavymetal-aallon nousua, vuosilta jolloin heavy oli vielä rokkia eikä metallia.” Tämä iskevä nimiehdotus on kustantajien vapaasti hyödynnettävissä, olkaa hyvä.

En keräile levyjä, mutta taisi olla viime talvena kun sain viimein hyllyyni Styxin Pieces of eight-, Trillionin Trillion-, Head Eastin Live- ja The Boyzzin Too wild to tame -lp:t. Eli nyt minulla on jotain jokaiselta Sappisen kirjassa oman luvun saaneelta artistilta. Vähän tämä keräilyltä haiskahtaa, pakko myöntää. Mutta en tunnusta, en.

Kaikista neljästä mainitsemastani lp:stä on kirjassa aikanaan Soundissa ilmestynyt levyarvostelu. Pieces of eightistä sanotaan, että ”musiikki ei missään tapauksessa ole kunnon heavy rockia”, Trillionista ”Amerikan isossa maassa saattaa riittää diggareita elättämään Trillioninkin kaltaisen lälläriproggisheavy-yhtyeen”, Head Eastista ”pitää sanoa ettei jytykuvioiden reipaskaan pasattaminen tee bändistä merkittävää” ja The Boyzzista ”soitto käy melko raivoisasti, mutta latteus uhkaa sitä koko ajan ja käy joskus armotta päälle.” Että kyllä sitä ennenkin osattiin kritisoida. Enkä kiellä etteikö ihan aiheesta. Meinaan että Styx on puhdasoppinen kevytprogebändi, lajissaan oikein mainio, Trillion kuulostaa lähinnä Totolta ja Head East on niin tylsää aikuisviihdettä (merkityksessä AOR, siis, vaikka kansi muuta lupaa), että viimeistään toisen kappaleen aikana virkeinkin kuulija vetää sikeitä. Ainoastaan The Boyzzia voi pitää hevinä ja vielä melko hyvänä sellaisena. Tosin laulaja on pitemmän päälle nyanssittoman yksitotinen rääkyjä, mutta mitäpä pienistä. Too wild to tame on kansiaan myöten komea paketti.

Sappisen kirja oli ja on merkittävä kulttuuriteko. 80-luvun alussa ei Internettiä osattu kuvitellakaan, rockmusiikkia käsitteleviä kirjoja ilmestyi suomeksi äärimmäisen harvoin ja hevirokkia pidettiin lähinnä keskenkasvuisten tai muuten vähän jälkeenjääneiden musiikkina. Siten ovat ajat muuttuneet, että netistä saa äkkiä pintatiedon ihan mistä tahansa ja musiikkikirjoja ilmestyy niin paljon ettei niitä kerkiä mitenkään kaikkia lukemaan. Mutta yksi on ja pysyy: Meitä hevirokin kuuntelijoita pidetään edelleen keskenkasvuisina tai muuten vähän jälkeenjääneinä. Siitä on syytä olla ylpeä.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Lukemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s