Daniel Lanois – For the beauty of Wynona

Kumpikin tätä blogia lukeva lienee huomannut, että arvostan kovasti Daniel Lanoisin tuottajankykyjä. Gabriel, U2, Dylan, Robertson, Harris ja Nevillet toimivat todistajinani. On siis tullut aika tutustua myös miehen omalla nimellään julkaisemaan musiikkiin. Se käy helposti, koska postilaatikostani löytyi For the beauty of Wynona -niminen cd. 
 
 
Hämmentävä nimi, hämmentävä kansikuva. Wynona Ryder oli kova sana levyn ilmestyessä -93, liekö otsikko hänestä lähtöisin… Kannessa oleva alaston anorektikko puukko kädessään symboloi jotain jota en edes yritä tulkita. Kuva on häiritsevä eikä varmasti myyntiä edistävä.Levy kuulostaa tutulta heti ensimmäisistä kappaleista alkaen. Tämä voisi olla suoraa jatkoa Robbie Robertsonin soololevylle tai Wrecking ballille, tunnelma on sama. Kappaleet vertautuvat etenkin Robertsoniin paitsi äänimaailman myös laulajan takia. Kansiteksteissä ei Lanoisin kohdalla lue vocalsia ollenkaan, mutta silti luulen hänen toimivan solistina. Oli kuka oli, niin hän on ihan hyvä, vaikka kärsii vertailussa alussa mainitsemieni Peter Gabrielin, Bonon ja muiden suurien äänien rinnalla. Lähin vertailukohta noista on Robbie Robertson; äänessä on jotain samaa kotikutoisuutta, ei huimaavaa virtuositeettia, mutta ei myöskään välittömästi tunnistettavaa persoonallisuutta.
 
 
 
For the beauty of Wynonan musiikki on juurevaa, pienimuotoisuudestaan huolimatta täyteläistä. Se jatkaa elokuvallista tunnelmointia ja maailmanmatkailua. Välillä ollaan Amerikassa, välillä Afrikassa, John Lee Hookerin ja Ali Farka Touren jalanjäljillä, Paul Simonin kautta koukaten. The collection of Marie Claire on kappale joka tiivistää levyn idean. Lanois tunnustaa vaikutteensa ja osoittaa kunnioitusta musiikkinsa juurille kuitenkin uudistuen ja uudistaen.

 

Ensikuulemalta olin olevinani vähän pettynyt, Lanoisin nimen on kuitenkin tottunut yhdistämään populaarimusiikin legendoihin ja tällä levyllä ei ole ketään ”suurta” mukana. Lanois on halunnut näyttää mihin hän ihan itse pystyy. Pettymys hälveni jo toisella kuuntelulla ja nyt olen ihan myyty. Tämä on sielukasta, parantavaa musiikkia. Tutunkuuloisuudestaan huolimatta Lanois löytää oman äänensä levyn edetessä ja esim. Death of a trainin ja The unbreakable chainin kohdalla vertailut muihin hänen tuottamiinsa artisteihin ovat jo turhia.

Lisäähän tätä on saatava.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Daniel Lanois – For the beauty of Wynona

  1. ensilukija sanoo:

    Napakka aloitus! Hymyilyttää pitkälle päivään…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s