Phenomena

Haukuin Alcatrazz-jorinassani Phenomenan. Eihän asiaa voi niin ylimalkaisesti kuitata, levy uusintakuunteluun vaan.

Phenomenan primus-motor, pääasiallinen biisintekijä ynnä tuottaja on Tom Galley. Tunnen hänet ainoastaan Mel Galleyn veljenä, mitään muuta en miehen edesottamuksista Phenomenan lisäksi tiedä. Phenomena on jonkinlainen scifi-henkinen teemalevy, jonka juonta selitetään levyn mukana seuraavassa vihkosessa sanoin ja kuvin. Paketti on komea. Rehellisyyden nimissä on sanottava, että en ole jaksanut teemaan sen tarkemmin perehtyä, joten en tiedä miten syvällisestä ja korkeakirjallisesta taiteesta on kyse. Musiikkiin tutustuminen saa riittää tässä tapauksessa.

En muistanut väärin, eli musiikki on silkkaa AOR:ia. Syntikkapoppia melko hyvin piilotetuin hevimaustein, nykyiskelmän mallisin särökitaroin vingutettuna. Aloituskappaleessa Kiss of fire, garymooremaisella kelttihenkisellä viulu- ja kitarakuvioilla varustetussa Dance with the devilissä ja kakkospuolen avauksen Believen alkuriffailussa on vähän meininkiä ja Phoenix rising on aika kaunis iskelmä, muuten levystä ei ole oikeastaan mitään sanottavaa. Kakkospuoli vaikutti vähän rivakammalta, mutta sitä samaa aaooärrää sekin on.

Yllättäen levyn parasta antia on Glenn Hughes. Yllättäen siksi, että en varsinaisesti kuulu hänen ihailijoihinsa, sen verran monta Deep Purplen kappaletta hän kiekumisellaan ja kiljumisellaan yritti pilata. Tällä levyllä hän laulaa tyylikkäästi, kuten myös vuotta myöhemmin Black Sabbathin Seventh starilla. Ilmeisesti pahimmat kiljumiset jäivät Purplen aikohin. Kun katsoo nimilistaa levyllä soittavista, niin ei voi kuin ihmetellä että tämmöisen munattoman iskelmälevyn saivat aikaan. Muusikoiden bändihistoriasta löytyy kuitenkin mm. Deep Purplen, Whitesnaken, Rainbown, MSG:n ja Ozzyn ja Gary Mooren kaltaisia suuruuksia.

Olin 15-vuotias tämän levyn ilmestyessä ja olisin silloin sen halunnut, mutta levyjen hankkiminen oli tuolloin hankalampaa kuin nyt. Sain Phenomenan hyllyyni vasta kun tulin uudestaan teini-ikäiseksi, yli kolmekymppisenä. Rippikoulukesänä olisin varmasti teilannut tekeleen paljon rumemmin sanakääntein, olihan musiikkimakuni tuolloin jo valumassa Purplesta ja Zeppelinistä vielä kauemmas menneisyyteen, Beatleseihin ja kumppaneihin.

Mutta minähän en anna periksi: LevykauppaX:ssä oli Phenomenan kakkososa Dream runner vinyyliformaatissa, joten TIETYSTI tilasin sen. Sapluuna on sama, eli Tom Galley vastaa lähes kaikista sävellyksistä, tosin veljensä Melin kanssa yhteistyössä. Glenn Hughesin rooli on pienempi, eli muitakin laulajia on mukana; Badlandsin Ray Gillen -Badlands on muuten oikein mainio orkesteri- ja minulle täysin tuntematon Max Bacon. Soittajissakin on muutoksia, mutta eipä tuolla ole musiikillista väliä näköjään.

Ehkä aavistuksen verran enemmän kitaravetoisesti mennään kakkososalla. Tälläkin levyllä reippaimmat kappaleet löytyvät levypuoliskojen avauksista. Valitettavasti muu levy on enimmäkseen melko sietämätöntä radioiskelmää. Ehkä hirveimpänä esimerkkinä Did it all for love -lällyily. Sen melodioissa on etäisiä kaikuja Rushin popimmasta osastosta, mutta täydellisesti epäonnistuen. Harmittavinta on se, että biisillä soittaa itse Scott Gorham ja odotukset olivat korkealla. Kakkospuoli on parempi tälläkin levyllä, mutta sen verran keskittymiseni kuuntelusession edetessä herpaantui, että mitään yksityiskohtia ei jäänyt mieleen.

Pettymyksiähän nämä levyt ovat, ei voi mitään. AOR ei ole minulle mikään kirosana, paremminkin päinvastoin; nykyisin suurin osa rockmusiikista on aikuisten aikuisille tekemää. Esimerkiksi Iron Maiden -tuo suuren maailman Eppu Normaali- on nykyisellään hyvää AOR:ia, vaikka jostain hämmentävästä syystä myös lapset ja nuoret siitä pitävät. Johtunee Eddiestä. Varmaan Phenomenallekin kuulijansa löytyy, mutta tuskin hevikansan keskuudesta. Sarjasta löytyy kolmaskin osa, mutta minä jätän väliin.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s