Nostalgiatrippailua ja trendipelleilyä

Levyjä ostavien hölmöjen piirissä Nick Hornby nauttii jonkinlaista arvostusta Uskollinen äänentoisto -kirjansa ansiosta. Kirjassaan 31 biisiä hän kirjoitti:

“Vanhalla musiikilla ei pärjää elämän loppuun asti, ei jos kuuntelee musiikkia joka päivä, aina kun se on mahdollista. Silloin tarvitaan uutta materiaalia, sillä popmusiikkiin kuuluu olennaisena osana tuoreus—”

Nostalgiaa ei voi eikä tarvitse välttää, vaikka kuinka aktiivisesti seuraisi musiikkia, populaarikulttuurin uusimpia trendejä. Parhaat musiikkikokemukset assosioituvat monesti johonkin merkittävään tilanteeseen tai tapahtumaan. Ikävuosien 12-17 aikana kuultu ja diggailtu musiikki tulee aina olemaan meille kaikille erityisasemassa; on todella harvinaista, että aikuisiässä joku juttu kolahtaa yhtä kovasti kuin rippikoululaisena. Pelkkä teini-iän suosikkimusiikissa piehtarointi ei pitemmän päälle tunnu kuitenkaan järkevältä.

Omassa oudossa kotikunnassani joka kesä järjestettävä back to sixties -henkinen tapahtuma vetää aina hirmuiset massat fiilistelemään musiikia, jota esittävät joko coverbändit tai sitten vielä elossa olevista haudan partaalla notkuvista 60-luvun soittajista uudelleen kasatut yhtyeet. Kalliit liput maksetaan nurisematta ja kaikilla on kivaa, järjestävä yhdistys saa rahaa ja me kävijät krapulasta selvittyämme ihastelemme itseämme, kun oikein rokkikonsertissa kävimme.

Sitten kun paikkakunnalle tulee ilmaiskeikalle tai vitosen sisäänpääsymaksulla Jussi Raulamon tapainen tuore, rytmimusiikin historiasta, sen pitkästä perinnöstä uutta ja omaa ammentava innovatiivinen artisti, paikalle vaivautuu työtön, hullu, eläkeläinen ja pari humalaista. Missä ne kaikki sixties-illan kävijät ovat, häh?

Kun Hornby puhuu kirjassaan uudesta musiikista, hän tarkoittaa sillä tietenkin uusia julkaisuja, nyt tai vähän aikaa sitten ilmestyneitä levyjä. Enhän minä, keski-ikäinen mies, jaksa aktiivisesti seurata alaa, koska nykyisessä informaatiokaaoksessa hyvän musiikin seulominen kaiken tuuban seasta vaatii paljon työtä. Olen ratkaissut ongelman samoin kuin monet muut; koska suurin osa vanhasta musiikista on kuuntelematta, niin tällöin vanhakin musiikki on uutta. Äänilevy on yli sata vuotta vanha keksintö, tutkittavaa tai kerättävää kyllä riittää.

Jos ihan oikeasti uusista julkaisuista puhutaan, niin mitä ne sitten ovat? Minusta 2000-luvulla tehtyä voi täysin puhtain omintunnoin sanoa uudeksi. Jos rehellisiä ollaan, niin 90-luvulla tehtyä myös. Vasta tällä viikolla ostin sellaisenkin uutuuden kuin The Verven Urban hymnsin…

Otin asiakseni pyhittää tämän päivän julkaisullisesti uuden musiikin kuuntelulle. Iltapäivällä pyörivät soittimessani Morrisseyn Years of refusal (2009, hieno levy), James Bluntin Back to Bedlam (2004, oikein mainio singer-songwriter, kun vain pääsee yli kaverin kiekuvasta äänestä) ja Absoluuttisen Nollapisteen Musta hiekka (2009, selkeä pettymys aiempiin kuulemiini verrattuna). Aiemmin tällä viikolla olen kuunnellut CMX:n uutuutta (2010, poppia ja iskelmää, ihan hyvää sellaista), Black Label Societyn Hangover music vol VI:sta (2004, 70-lukulaista jytää) ja Oasiksen Dig out your soulia (2009, ihan Oasista). Ei ollut edes vaikeaa. Tosin yksikään noista levyistä ei mitenkään leimallisesti ole tätä päivää. Fiilikset ja vaikutteet vaihtelevat 60-luvulta 90-luvulle. Että se siitä uudesta…

Nyt kuitenkin soi Patti Smithin Radio Ethiopia (1976). Olen sen ansainnut. Ja totuuden nimessä on sanottava, että kun Jussi Raulamo kolmatta kertaa kävi täällä esiintymässä, niin tupa oli melkein täynnä. Sana oli levinnyt. Meissä on vielä toivoa.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Huuhaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Nostalgiatrippailua ja trendipelleilyä

  1. kiva artikkeli, oli mukava lukea

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s