Anonyymit Addiktit

-Hei, olen Mika ja olen addikti.

(Ryhmä keski-ikäisiä miehiä vastaa kuorossa: ”Hei Mika!”):

-Niin. Kaikki alkoi 30 vuotta sitten. Pyysin isääni tuomaan Savonlinnan reissultaan Elviksen kasetin. Se toi. Siitä se. Alkoi. Aluksi homma oli viatonta, pari kasettia vuoteen. Ei lapsella ollut rahaa, kaiken ostamisesta käytiin pitkät neuvottelut. Äänittelin radiosta, kopioin kavereiden levyjä ja kasetteja.

(Miesjoukossa näkyy hyväksyvää nyökyttelyä. “Tuttu tunne, tuttu tunne.”)

 -Olin kateellinen niille, joilla oli levysoittimet. Pääsivät kuuntelemaan noita ihania, maagisia pyöreitä lp-levyjä. Minä jouduin tyytymään kasetteihin. Ennen rippikoulukesää sain kinuttua rahat levysoittimeen! Sain sen samalla reissulla kun kävimme vanhempieni kanssa synnytysosastolla katsomassa heidän ensimmäistä lapsenlastaan. Kyllä oli nätti, niin ihanannäköinen. Ja kyllä sitä olin odottanutkin. Levysoitinta.

-Ensimmäisen lp:ni olin ostanut jo muutamia viikkoja aikaisemmin. Rainbown Straight between the eyes. Bändin huonoin levy. Jäi vielä junnaamaan paikoilleen Bring on the nightin alussa. Soitinta ostaessani sain kaupanpäälle Kissin Double platiniumin. Jälkeenpäin ajatellen levyaddiktioni alkoi aika karuissa merkeissä, vaikka Kiss on omalla tavallaan mainio orkesteri.

-Siitä se alkoi. Muutamia levyjä vuoteen. Kaikki rippilahjaksi saamani rahat menivät levyihin. Kimmolta sain lahjaksi Peer Güntin ekan, toiselta siskolta miesystävänsä valitseman Sabbathin Master of realityn ja toiselta siskolta Pokon kokoelman. Viatonta se aluksi oli. Tarkkanäköinen äitini silti huolestui ja piti ankaran saarnan kaupunkireissullamme, kun ostin Loudnessin Disillusionin. Minulla oli tuolloin ehkä kymmenkunta lp:tä hyllyssä. Ainako se pitää noita ostaa, niitä on muutenkin jo liikaa. Olen miettinyt, että oliko tuo se hetki, jota voin syyttää nykyisestä tilanteestani. Vai löytyykö syy syvemmältä lapsuudesta.

-Ei teininä ollut rahaa tuhlattavaksi. Viinaakin piti ostaa, ei pelkkiä levyjä. Välillä tuntui, että pääsen irti. 90-luku meni addiktion suhteen hyvin. Nyt harmittaa, kun meni ohi se muutosvaihe, jolloin kaupat vaihtoivat vinyylit cd:ksi. Anttilasta ja kirpputoreilta sai puoli-ilmaiseksi valtavat määrät vinyyliä ja minä en ostanut. Perhana. No, ehkä kohta cd:t kokevat saman kohtalon ja silloin olen valmiina.

(Kuulijoiden silmät välähtävät, kädet hikoavat, odotuksen tuska on selvästi sietämätön. “Kohta, kohta saadaan halpoja levyjä!”)

-Kolmekymppisenä homma ryöpsähti yli äyräidensä. Miehet ajattelevat seksiä 13 kertaa päivässä. Minä ajattelen äänilevyjä 13 kertaa tunnissa. Näen niistä untakin. Onneksi asun maalla, levykauppoja ei ole lähimaillakaan. Netti helpottaa tuskaa jonkin verran, samoin pari työmatkan varrella olevaa divaria.

-Ehkä liioittelen, ei minulla niin suurta levykokoelmaa ole, että pitäisi huolestua. Monella kaverillani on paljon pahempi tilanne. Levyjä on kuitenkin enemmän kuin keskivertokuluttaja oikeasti tarvitsee. Ostovauhti on koko levyhistoriani huomioon ottaen pari levyä viikossa. Ei paljon mitään, siis.

-Voisi rahat mennä turhempaankin.

(Hyvä -huutoja ja kannustusta miesjoukon taholta.)

-Monesti levyjä ei tarvitse edes kuunnella. Riittää kun niitä voi katsella. Maata sohvalla ja katsella levyhyllyä. Mitä sitä muuta tarvitsee.

(Lopetan, siirryn muiden seuraan. Vaivaantunutta hiljaisuutta. Kaikki tunnistavat tarinastani itsensä. Pikkuhiljaa tunnelma kevenee ja alamme keskustella viimeaikojen ostoksistamme.)

—-

Tämän viikon body count:

Joey Ramone – Don’t worry about me -cd

Depeche Mode – Music for the masses -cd

Monkees – More of the Monkees -lp

Eric Clapton – 461 Ocean Boulevard -lp

Shakin’ Pyramids – Skin ‘em up -lp

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Huuhaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Anonyymit Addiktit

  1. Vasta-alkaja sanoo:

    Lääketieteellinen diagnoosi vois olla vaikka LPCDäX? Ryhmille ois tilausta, pääsis vertailemaan kokoelmia kerrankin asiaa tuntevien seurassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s